Veći porezi na zemljište

Cijene stanova neće rasti, ostat će iste

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Cijene stanova neće rasti, ostat će iste
04.01.2015.
u 13:30
Najave poskupljenja temelje se na pretpostavci da postoji zdravo tržište, a ekonomska logika kaže drukčije
Pogledaj originalni članak

Sve upućuje na to da će cijene stanova zbog oporezivanja građevinskog zemljišta PDV-om po stopi od 25 posto drastično narasti. Na prvu loptu reklo bi se da je to gotovo sigurno jer se iz usta stručnjaka prijeti poskupljenjem stanova za pet do šest posto. Naime, u cijeni stana zemljište sudjeluje od 19 do 25 posto. Kako se na promet zemljištem do sada plaćao samo porez na promet nekretninama od pet posto, skok na pet puta većih 25 posto mogao bi stvoriti veliki pritisak na investitore koji, kako stručnjaci kažu, moraju prebaciti novi trošak na krajnjeg kupca. Ako stan košta 120 tisuća eura, zemljište sudjeluje sa 30.000 eura.

Poskupljenje troškova vezanih za zemljište od 20 posto zbog novog poreza značilo bi dakle novih 6000 eura poreza, a to znači ukupni skok od pet posto na cijeni stana. To je logika tržišta, ali ona je u ovom slučaju zamka jer se bazira na pretpostavki da postoji zdravo tržište. Zdravim se tržištem nikako ne bi moglo nazvati ono koje je u zemlji sa 4,5 milijuna stanovnika u pretprošloj 2013. godini uspjelo prodati samo 1997 stanova. Zato se odlučujemo na pretpostavku da cijene nekretnina neće rasti unatoč PDV-u. Odlučit ćemo se za ekonomsku logiku koja kaže da, ako ne postoji rast potražnje, nema ni rasta cijena pa zabrinutim potencijalnim kupcima novih stanova možemo poručiti da odahnu i nastave mirno tražiti svoja četiri zida.

MOGUĆNOST: 57%

Prodavatelji nekretnina podignut će cijene, ali će ih uskoro ponovno spustiti

Iako je tržište potpuno mrtvo pa gotovo nitko ne ulazi u investiciju za stan, novi porez mogao bi biti prevelik teret za građevinare koje je dugogodišnja kriza udarila na najgori mogući način. U tom je sektoru broj zaposlenih u krizi prepolovljen, a kamate na kredite nisu smanjile troškove investicije.

Zato je realno pretpostaviti da će vrlo teško “progutati” tih pet posto novog troška pa bi mogli privremeno povećati cijene. Ipak, na tržištu na kojem nema potražnje vjerojatno će se u roku od godinu dana dogoditi jača korekcija koja će potpuno neutralizirati poskupljenja uzrokovana porezom.

MOGUĆNOST: 32%

Sve će ići još niže jer nisu dotaknuli dno, a kriza se nastavlja

Cijene će se dodatno spustiti jer tržište nije dotaknulo dno, a kriza se nastavlja i u 2015. godini.

Teza je to koja ima najmanju vjerojatnost ostvarenja jer su prodajne cijene stanova znatno pale, a projekata novogradnje ima sve manje pa bi u srednjem roku moglo doći i do nestašice nekretninskih projekata više razine kvalitete.

MOGUĆNOST: 11%

>>Novi obračun plaća, oporezivanje kamata na štednju... Što se sve mijenja od 1. siječnja 2015.

>>PDV na zemljište cijenu stana diže 500 kuna po kvadratu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

NO
novigra
14:16 04.01.2015.

E nece ostati isti. Cijene ce padati kao nikad prije koliko god vi podrzavali gradjevinsku mafiju.

BA
baniček
14:36 04.01.2015.

stanovi će se po gradovima prodavati po 500 eura kvadrat, a jedino u zagrebu će biti REALNA cijena po 700-800 eura na periferiji kao što je špansko, zapruđe, gajnice ili dubrava.....dok će u širem centru najviše vrijediti po 1000 eura....sve ostalo je bacanje para iz zemlje u kojoj vlada mafija 25 godina i iz koje pošten svijet bježi i prodaje još dok je vrijeme i dok nekretnina kolko toliko vrijedi.

NE
Neo001
14:20 04.01.2015.

HARAČ, RAJO HARAČ !!!!!!!!!! gdje su sada ulični drekači, bagra poput lesara, stazića, milanovića, kajina, linića, vukšića i mnogh drugih, kojima je neprestano bilo graktanje, HARAČ, RAJO HARAČ !!!!!!!!!! Harač je sve veći a mi sve više propadamo, dugovi sve veći, rasprodali sve što se dalo, uhljebili desetke tisuća svoje gamadi na državne jasle, a uništili realni sektor gdje se svakim danom gase brojne tvrtke i stotine ostaju bez radnih mjesta