Energetika

Đ. Popijač: Postoje zainteresirani za Inin plinski biznis

Foto: Željko Hladika/Pixsell
Đ. Popijač: Postoje zainteresirani za Inin plinski biznis
05.11.2010.
u 14:45
Pozdravljamo poboljšanje političkih odnosa jer oni otvaraju prilike gospodarstvu, osobito ako je riječ o susjedima, kazao je Popijač.
Pogledaj originalni članak

Ministar gospodarstva Đuro Popijač izjavio je danas da su Vladini pregovori s Inom i MOL-om o izdvajanju plinskog poslovanja pri kraju i kako vjeruje da će pregovarači međusobno uskladiti stajališta.

- Razgovaramo s Inom i MOL-om o svim aspektima međusobne suradnje i vjerujem da ćemo se uskladiti. Zainteresiranih ulagača za plinski biznis uvijek ima, ali pojam je ulagača u plinskom biznisu širok i može se odnositi na proizvođače, distributere, uvoznike i druge - kazao je Popijač nakon poslovnog skupa "Položaj hrvatskog izvoza u 2011." koju su organizirali Hrvatski izvoznici

Upitan je li jedna od tema razgovora s Inom i MOL-om poskupljenje plina za kućanstva, Popijač je rekao da će Vlada o poskupljenju odlučiti samostalno.

- S Inom se ne dogovaramo o poskupljenju cijena plina. To će samostalno odrediti Vlada - kazao je Popijač.

Pozdravio je Popijač i poboljšanje odnosa sa Srbijom i komentirao sve češće spominjanu jugosferu.

- Cijeli se svijet integrirao u globalno selo jer novac ne poznaje granice. Novac poznaje samo dobre uvjete za ulaganje. Uvijek pozdravljamo poboljšanje političkih odnosa jer oni otvaraju prilike gospodarstvu, osobito ako je riječ o susjedima - kazao je Popijač.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

Avatar nekakav
nekakav
09:46 06.11.2010.

mi moramo puno toga rasprodati, jer samo na taj način možemo političare osloboditi teških iskušenja vođenja javnih i velikih državnih poduzeća. zar mislite da bi vlasnik brodogradilišta potpisivao ugovore o gradnji brodova u kojima je unaprijed uračunati gubitak? ne. zar mislite da bi on potpisivao ugovore s radnicima po kojem on njima ništa ne bi mogao, bez obzira na radne rezultate? ne bi. a što se tiče plinskog biznisa....oni koji imaju svoje poduzeće znaju minimalnu cijenu po kojoj mogu prodavati svoje proizvode. sve ispod je gubitak i njihova propast. sve iznad je kakva takva zarada. a ove cijene plina doma i vani, crpljenja, troškova... nebuloze. u kubiku plina, kao i barelu nafte, su uvijek uračunati i troškovi koji su prethodili pronalaženju ležišta plina ,nafte, ugljena...i troškovi crpljenja, transporta, raznorazne namete koje postavljaju države i poduzeća kroz koje prolazi ta roba. a nalaze se i novci predviđeni za istraživanje i razvijanje novih ležišta. oprema nije jeftina, ionak je rade uglavnom amerikanci. svi ostali nisu ni blizu s tim. čak su i rusi kad su bušili 40.000 stopa imali dijelove američke opreme. kasnije više ne, ali onda jesu. na crno, nema veze. svi bi vi jeftinu energiju. što vodi rasipanju. pogledajte javnu rasvjetu. u varaždinskoj županiji, nedavno sam bio, po noći svijetli više od pola žarulja! i to čak i po vikendicama, vinogradima, šumama. rasipništvo? ne, nego podilaženje, na svoju ruku ljudi sami stavljaju svjetiljke. i nikoga nije briga. račun od 300 kuna za struju je velik. za telefon interner mobitel, od 1.200, mali je. plin nek je 800 kuna, to je katastrofa! kao narod očito još nismo shvatili da moramo početi zarađivati, i tek onda to djelomično trošiti. ne potrošiti. strane banke mrzimo, kamatne stope posebno. al one nas čak i štite na taj način. zamislite da imamo kamatu od 2%! svatko bi imao 3 kredita, i do kraja života novac ne bi vidio!

UK
Ugo Kajvez
15:20 05.11.2010.

Popijač je slijedbenik ovih ...... . The World Bank (WB) & The International Monetary Fund (IMF)

LB
l,bebiic
19:05 06.11.2010.

Popijač je jedan od naših ,najnajnajpametnijih ministara L.Bebić