Hoteli i marine

Dogus grupa u pet godina u Hrvatsku uložila 200 milijuna eura

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
Dogus grupa u pet godina u Hrvatsku uložila 200 milijuna eura
11.04.2014.
u 10:00
80 milijuna eura vrijedna su dva najnovija ulaganja – u Villu Dubrovnik i pretvaranje zgrade zadarske Maraske u hotel
Pogledaj originalni članak

Turska Dogus grupa nastavlja dinamičnu politiku ulaganja u Dalmaciju a još dvije investicije, ukupno vrijedne 80 milijuna eura. U Dubrovniku je od Dragutina Biondića, bivšeg vlasnika Centar banke, kupila luksuzni hotel Villa Dubrovnik, a istodobno je započela i pretvaranje zgrade zadarske tvornice Maraska u hotel s pet zvjezdica. U samo pet godina, zaključno s krajem 2014., Dogus grupa će na Jadranu uložiti 200 milijuna eura.

D-marine

U hrvatskom dijelu svog lanca D-marine Turci već imaju tri marine – Borik i Dalmaciju u Zadru te šibensku Mandalinu, za prihvat megajahti. Već dulje vrijeme pokušavaju ući i u Tankerkomerc, koji ima marinu u središtu Zadra, a sada prolazi predstečajnu nagodbu.

– Do kraja 2016. plan nam je u naše postojeće projekte na Jadranu uložiti 270 milijuna eura. No, ako se realiziraju još neka ulaganja o kojima intenzivno razmišljamo, moguće je da ta ulaganja dostignu i 400 milijuna eura. U Zadru razmišljamo i o ulasku u vlasništvo nad Kepolovim terminalima za kemijske proizvode i naftne derivate, no o tome ćemo više znati za koji mjesec – rekao nam je Ferit Sahenk, vlasnik te multinacionalne kompanije s gotovo 30.000 zaposlenih u građevinskoj industriji, bankarstvu, turizmu, nekretninama, trgovini i energetici, s kojim smo se susreli u Zadru.

Postojeća zgrada Maraske bit će pretvorena u hotel iza kojeg će, na mjestu gdje je sada ledina, biti podignut rezidencijalni dio, čiji će se vlasnici moći koristiti svim pogodnostima hotela.

– U taj smo projekt ušli kao partneri Zdenka Zrilića. Taj uspješni zadarski poduzetnik za nas je jedna od ključnih figura, čovjek koji nas je zainteresirao da ulažemo u Hrvatsku i više nego što smo namjeravali – kaže Sahenk.

Projekt Villa Dubrovnik manje je zahtjevan jer je Biondić ondje uredio luksuzan hotel.

– Život nam je puno lakši i sretniji zahvaljujući odličnom menadžmentu koji je doveo Biondić. Villa Dubrovnik za nas je strateški brend i važno ime koje ćemo dostojno promovirati – kaže Sahenk, koji želi taj hotel učiniti poznatijim i ponuditi ga na tržištu Europe i SAD-a.

Nema zastoja ni u greenfield projektu hotelsko-nautičkog centra na Mandalini u Šibeniku, na mjestu bivše vojarne Kulina. Ondje je Dogus grupa sagradila marinu za megajahte. Sada planira podići i hotel Šibenik te nekoliko luksuznih vila s bazenima. Početkom ove godine dobila je sve potrebne dokumente i hotel s četiri ili pet zvjezdica trebao bi već 2015. otvoriti vrata gostima.

Marine i hoteli

Dogus grupa i u Turskoj kombinira marine i hotele pa to želi i u Hrvatskoj, gdje god to bude moguće.

Kad je Sahenk počeo ulagati u Hrvatsku, najavio je da planira stvoriti lanac marina od Turske do Hrvatske. Sada ima tri marine u Zadru i Šibeniku, ali tvrdi da zasad ne namjerava graditi marinu na južnom Jadranu ili otocima. Dogus grupa ima tri marine u Turskoj i suvlasnik je još četiriju marina u Grčkoj, a postoje planovi da se popuni praznina u lancu marina prema hrvatskoj obali. Kako doznajemo, Dogus grupa razmatra ideju o greenfield projektu gradnje marine u Crnoj Gori, nedaleko od Budve.

>> Najbogatiji Turčin: Širimo se u Hrvatskoj - Marine, hoteli, banke...

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.