Planovi

EU planira natjerati privatni sektor da financira gubitke eurozone

Foto: VL FOTO
EU planira natjerati privatni sektor da financira gubitke eurozone
13.12.2010.
u 08:41
Promjene znače da će se vladini ulagači iz privatnog sektora suočiti s mnogo većim rizikom za gubitak svoga novca te da će se od više zaduženih zemalja eurozone moći naplatiti i viša kamatna stopa za pozajmice
Pogledaj originalni članak

Europska unija planira da privatni ulagači ubuduće pokrivaju bilo kakve gubitke mogućih dužničkih kriza u eurozoni, piše BBC. Ova odluka mogla bi značajno povećati troškove zaduživanja za već prezadužene zemlje eurozone. To je dio novog plana koji će se financirati iz vlada zemalja članica eurozone, ali ne i Britanije, a koji bi trebao zamijeniti postojeće fondove za spas posrnulih zemalja koji istječu 2013. godine.

Naime, sada bi Bruxelles mogao zahtijevati od krizom pogođene zemlje članice eurozone da sve gubitke prebaci na svoje postojeće privatne ulagače, pa čak i na investitore u državne obveznice. A ako se vlada kasnije nađe u nevoljama, bit će potrebno da ispuni sve svoje ostale dugove i pritom nastavi plaćati rate kredita koji je dobila za pomoć.

To neće oduševiti tržišta na kojima se vjerovalo da je držanje državnih obveznica jednako sigurno kao i novčani depoziti, smatraju BBC-jevi novinari.

Od lipnja 2013. godine državne obveznice će također morati uključiti "klauzulu kolektivne akcije", što bi olakšalo insolventnim vladama da dobiju pristanak svojih ulagača da otpišu sve buduće dugove.

Dakle, promjene znače da će se vladini ulagači iz privatnog sektora suočiti s mnogo većim rizikom za gubitak svoga novca. A to znači da će se od više zaduženih zemalja eurozone moći naplatiti i viša kamatna stopa za pozajmice.

Osim ove novosti, Europska unija ove godine planira i pooštriti stres testove za svoje banke, koje će morati dokazati koliko sredstava imaju spremno za neke buduće moguće probleme i gubitke.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

UK
Ugo Kajvez
09:20 13.12.2010.

google ......... . U.S. Representative Ron Paul Interview (Dec. 1)

CI
cicibela
10:01 13.12.2010.

Bankarska lihvarska oligarhija steže obruč oko globalnog stada, a ovce bleje i mekeću, u čudu se pitajući što im se to događa.

OB
-obrisani-
10:54 13.12.2010.

Kako biulo, situacija se zaoštrava i bit će još gore!Znaju masoni kako se to radi.