– U Slavoniji je berba 2016. bila skromna kvantitetom, ali je kvalitetom bila i više nego izvrsna. Očekujemo da će predstavljena mlada vina biti vrhunska jer su svježa, formirana, izvrsnih aroma, lagana i pitka.
Graševina je žila kucavica koje u našoj regiji ima 60 do 70% kod svakog vinara i koja nosi gospodarski razvitak, dok je crvenih sorti do 30% i ona će biti prepoznatljiva tek u sljedećih 10 godina, kazao je predsjednik udruge Graševina Croatica Vlado Krauthaker na jučerašnjem 6. premijernom kušanju mladih vina graševine, pošipa i drugih sorti En Primeur 2017.
U organizaciji HGK i udruga Graševine Croatice, Vina Dalmacije te Bregovite Hrvatske, ugostiteljima, sommelierima, vlasnicima vinoteka i javnosti u zagrebačkom se hotelu Westin predstavilo 58 vinarija – Antunović, Belje, Krauthaker, Iločki podrumi, Galić, PP Orahovica, Feravino, Grgić, Jako vino, Skaramuča..., zadovoljnih kvalitetom u svojim podrumima.
– Učinit ćemo sve da izvoz hrvatskih vina bude veći.
Godine pred nama moraju biti bolje, i po kvaliteti i po promociji i prodaji naših vina – istaknuo je na kušanju mladih vina ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.
>> 'Ja sam tribidrag' - Počela utakmica za najbolje hrvatsko crno vino
>> U klijet ne nosi svoje vino, jer moglo bi se dogoditi da je bolje od domaćinova