Prognoze

Hamović: Zbog Japana dugoročno poskupljuje cijena struje u regiji!

Foto: ''
Hamović: Zbog Japana dugoročno poskupljuje cijena struje u regiji!
28.03.2011.
u 17:06
Hrvatska elektroprivreda zasad ne traži skuplju struju. Buduća situacija ovisi o odluci nakon isteka moratorija na rad 17 nuklearki u Njemačkoj, pojašnjavaju u HEP-u
Pogledaj originalni članak

Struja u regiji dugoročno će poskupjeti zbog katastrofe u Japanu, smatra Vuk Hamović, suvlasnik ETF-a, srbijanske energetske tvrtke koja je najveći opskrbljivač HEP-a uvoznom strujom. Hamović, prenosi portal Cafe del Montenegro, objašnjava da je najava Njemačke o tromjesečnom moratoriju na rad nuklearki, jer će se u tom roku testirati sigurnost tamošnjih 17 nuklearnih elektrana, utjecala na to da tržišna cijena struje u travnju ove godine u Njemačkoj doživi najveći dnevni skok u povijesti.

Cijene struje na burzama, nakon havarije u Japanu, skočile su sa 49,30 eura po MW na 62 eura. Unatoč tome HEP nije i zasad neće, kako kažu u tom javnom poduzeću, tražiti poskupljenje struje jer je dosad ugovorio kupnju 70 posto potrebnih količina struje iz uvoza za 2011. godinu. U HEP-u napominju kako su cijene u hrvatskom okruženju za spot-trgovanje i terminske ugovore u izravnoj vezi s njemačkim cijenama.

– Cijene su na kratkoročnoj razini do kraja ove godine porasle oko 20 posto, a za sljedeću i godine poslije nje 10 posto. Buduća situacija umnogome će ovisiti o odluci o radu 17 nuklearnih elektrana u Njemačkoj nakon isteka moratorija 15. lipnja – objašnjavaju u HEP-u.

Hrvatska je uvoznik i struje i energenata, a cijene električne energije ovisit će o stanju na globalnom tržištu, dodaju u HEP-u.

– Isključenjem iz pogona nuklearnih elektrana povećat će se udio skupljih elektrana na tržištu (termoelektrana na ugljen, plin i mazut) što znači i veće cijene električne energije na inozemnom tržištu. Međutim, HEP za sada nema namjeru zatražiti korekciju cijena električne energije – poručili su iz HEP-a.

Godišnji uvoz struje iznosi oko 22 posto ukupnih hrvatskih potreba i izrazito ovisi o ostvarenoj godišnjoj proizvodnji u HEP-ovim  hidroelektranama, nastavili su u HEP-u, a proizvodnja u hidroelektranama izravno ovisi o dotocima (hidrološke prilike) i varira od 4,0 TWh u izrazito sušnoj do 7,2 TWh u izrazito vlažnoj godini.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.