TELEKOMI Agencija protiv HT-ova preuzimanja

HAT bi Iskonu uzeo WiMax

Foto: import
HAT bi Iskonu uzeo WiMax
06.06.2006.
u 19:38
Pogledaj originalni članak

Iskon Internetu, domaćem operateru kojeg je prošlog tjedna kupio T-Hrvatski telekom za 13,7 milijuna eura, prijeti gubitak koncesije za WiMax u Zagrebačkoj županiji, ali i proglašenje operaterom znatnije tržišne snage. Nameće se takav zaključak nakon jučerašnjeg priopćenja Hrvatske agencije za telekomunikacije, čije je Vijeće odlučilo preispitati dodjelu koncesije za tu bežičnu mrežu i određivanje.

A proglasi li HAT Iskon operaterom znatnije tržišne snage (takozvani SMP), to znači da Iskon nijedan tarifni paket ne bi smio pustiti na tržište bez prethodna odobrenja agencije. Time bi se, ujedno, spriječilo i eventualno dumpiranje cijena HT-a, o kojem dio javnosti nagađa.

Damir Sabol, predsjednik uprave Iskon Interneta, jučer nam je kazao kako uopće nema potrebe da HAT tako postupa.

Unaprijed objavljuju takve moguće poteze i to mi djeluje kao kazna Iskonu. Ne znam zašto nas kažnjavaju, a nismo ništa skrivili. Što se WiMaxa tiče, on ionako neće ostaviti znatnijega traga u Hrvatskoj, a koncesiju smo dobili zbog kvalitetnog projekta. I ne vidim kako nas mogu proglasiti SMP-em, kriteriji za određivanje su strogi, a Iskon ih zaista ne ispunjava.

I nema govora o monopolu na broadbandu kad je HT ionako, dok HAT ne raspetlja lokalnu petlju, jedini davatelj DSL-a, ostali ga preprodaju. Najesen izlazimo s vlastitom mrežom i uslugama i inicirat ću komunikaciju s agencijom kako bismo ih uvjerili da nema bojazni za ikakav tržišni monopol kaže Sabol.

Pogledajte na vecernji.hr