Član NO Sunčanog Hvara Dragan Lazukić kaže da ih HFP uništava

HFP prisilnom naplatom pozajmice može otjerati Sunčani Hvar u stečaj

Foto: Goran Jakuš/Pixsell
HFP prisilnom naplatom pozajmice može otjerati Sunčani Hvar u stečaj
07.02.2010.
u 19:00
U cijelu se priču uključio i potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker koji se susreo s gradonačnikom Hvara Pjerinom Bebićem
Pogledaj originalni članak

Nakon Glavne skupštine Sunčanog Hvara na kojoj je Hrvatski fond za privatizaciju, koji drži 32 posto dionica te tvrtke, odbio gotovo sve prijedloge Uprave za restrukturiranje tvrtke, predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak izjavio je kako Orco nije sposoban voditi Sunčani Hvar. Zbog toga bi, rekao je Duvnjak, Orco trebao potražiti novog partnera kojem će i Orco i država prodati svoje udjele.

Nezainteresirani HFP

– To je vrlo čudna izjava, jer ne upravlja samo Orco Sunčanim Hvarom. HFP ima dva od sedam mjesta u Nadzornom odboru, ali već više od godinu dana nije imenovao svoje predstavnike. Isto tako HFP ima jedno od tri mjesta u Upravi, ali ni tu čak više od dvije godine nije imenovao čovjeka. Iako ne dolaze na sjednice, stalno im šaljemo sve zapisnike i o svemu ih obavještavamo, tražimo sastanke s njima, ali oni kao da ne žele imati veze sa Sunčanim Hvarom, osim kad treba odbiti naše prijedloge – kaže Dragan Lazukić, regionalni direktor Orca za jugoistočnu Europu i član NO Sunčanog Hvara. Sve što je HFP prema dogovoru trebao napraviti jest riješiti odnose s Gradom i Crkvom, a to do danas, tvrdi Lazukić, nije napravljeno. Orco je od 2005. godine u Sunčani Hvar uložio oko 55 milijuna eura.

– Ne može nas nitko prisiliti da odemo i da nam propade sav taj uloženi novac. Ne znam niti kako bi takav dogovor između nas i države bio tehnički proveden, jer znamo koliko je vremena potrebno da se takve stvari realiziraju. Nerealno je očekivati da bi se to riješilo u manje od godinu dana, a što bi se u to vrijeme događalo sa Sunčanim Hvarom – pita se Lazukić. Sunčani Hvar što prije mora riješiti problem likvidnosti, a kako je HFP odbio sve prijedloge uprave na Skupštini, morat će se potražiti plan B.

– To može biti ili izdavanje novih financijskih instrumenata ili prodaja vlastitog portfelja. Što god govorili o nama, ni mi nismo za rasprodaju. Želimo prodati kamp Viro i kafić Pjacu za oko 2,5 milijuna eura jer oni nisu u našem desetogodišnjem planu niti su strateški bitni – objašnjava Lazukić.

Kako do 31. siječnja Sunčani Hvar nije vratio HFP-u pozajmicu za isplatu plaća od 15 milijuna kuna, Duvnjak je spominjao prisilnu naplatu.

– To bi Sunčani Hvar odvelo u stečaj, a mislim da to nije ničiji interes – upozorava Lazukić.

Rješenje ovaj tjedan?

U međuvremenu se u cijelu priču uključio i potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker koji se susreo i s gradonačelnikom Hvara Pjerinom Bebićem.

– Upozorili smo ga da je vrlo bitno sačuvati onu sezonu i vjerujem da ćemo ovaj tjedan svi zajedno sklopiti neki prijedlog za rješenje ove situacije – kaže Bebić.

Iz svega ovoga dalo bi se iščitati kako država već ima spremnog strateškog partnera, no to će se vidjeti idućih dana ili mjeseci. Ako ćemo gledati kojim su se tempom rješavali prijašnji dogovori, teško da će se ovaj kompliciraniji problem riješiti u svega tjedan dana.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

UM
umag
16:20 08.02.2010.

dalmatinski tovari i elitni turizam nemojte biti smiješni

OB
-obrisani-
19:26 07.02.2010.

Nadvili se crni oblaci. Suncani Hvar je sve samo ne suncan. Brod tone i nema mu spasa. Tako i treba.

Avatar sebastian
sebastian
20:01 07.02.2010.

Taj suncani Hvar je tako dobar da ga niko nece, pa budite realni ko ce vama dugove placati i bacati novce u bure bez dna, to je nerantibaln projekt i pogotovo u HR gdje su ljeta tako dugacka !!!!???? Pozdrave od Bajsa.....mozda on ima neku ideju..