kongres hotelijera

Hotelijeri od Vlade traže snižavanje stope PDV-a na 8 posto

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Hotelijeri od Vlade traže snižavanje stope PDV-a na 8 posto
09.10.2011.
u 19:00
Snižavanje PDV-a na osam posto hotelijeri, za koje vrijedi stopa od 10 posto, traže i za agencije, restorane..., sve koji su u škarama maksimalnih 23 posto
Pogledaj originalni članak

Poslušno su hrvatski hotelijeri, gotovo do samoga kraja mandata Vlade u kojoj sjedi ministar Bajs, koji ih je zadužio s više poteza u korist njihove industrije, prešućivali PDV. Na svome prošlotjednom kongresu napokon su i o tome opet glasno progovorili. Od Vlade zahtijevaju snižavanje stope PDV-a na osam posto.

Žele nove investicije

I to ne traže samo za hotele, za koje sada vrijedi stopa od 10 posto, nego za sve u turizmu, koji su trenutačno u škarama najviše stope od 23 posto.

- Snižavanjem stope izravno se stvaraju uvjeti za nove investicije koje su nužne za razvoj hrvatskog turizma - poručio je čelni čovjek hotelijerske udruge Kristian Šustar. Hotelijerska odlučnost zasigurno je potaknuta skorim pristupom EU u kojoj sve konkurentne mediteranske zemlje imaju niži PDV. U Grčkoj i Portugalu, primjerice, ona iznosi 7 posto, u Francuskoj 5,5 posto, na Cipru i Malti 5 posto, Španjolskoj 8 posto... Hrvatski hotelijeri nisu podastrli računicu, koja državu najviše zanima, o tome što bi to značilo za hrvatski proračun. Ali priskočio im je kolega iz francuske udruge hotelijera Franck Trouet.

Francuskoj se isplatilo

- U dvije godine, koliko za turizam i ugostiteljstvo imamo stopu od 5,5 posto, umjesto prijašnjih 19,6 posto, cijene su u hotelima i restoranima pale 2,5 posto, spašeno je oko 50 tisuća radnih mjesta, a u turizmu su zaposlene nove 52 tisuće ljudi. Francuski državni proračun smanjenjem stope za turizam izgubio je 2,5 milijarde eura, ali ukupno uprihodio 4,7 milijardi eura više – kaže Trouet.

Hrvatska Vlada, zbog usklađivanja s propisima Europske unije, odluku o visini PDV-a mora, inače, donijeti do kraja lipnja 2012. godine. Premijerka Jadranka Kosor i sama je, na svečanosti otvorenja kongresa hotelijera, napokon izgovorila ono što branša već dugo želi čuti: "Razmotrit ćemo i PDV". Prekasno? Kako god bilo, španjolski turizam, koji ima stopu od 8 posto, kako je rekao predstavnik tamošnje hotelijerske udruge Didac Garcia Carrete, priprema zahtjev za sniženje na 5 posto.

- Ako se stopa spusti na 8 posto, sve bi turističke usluge u nas trebale biti jeftinije za 5 do 6 posto - procjenjuje dr. Zdenko Cerović s Hotelijerskog fakulteta u Opatiji.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

DR
drugTitoforever
19:25 09.10.2011.

90% pokradu i jos bi htjeli da im se smanji porez na onih 10% sto prijave! Koja je to zgadija!

Avatar nekakav
nekakav
19:26 09.10.2011.

zašto slavonce ne bi uopće oslobodili poreza i carina na traktore? zašto zagorce ne bi nečega oslobodili? samo su dalmatinci oslobođeni. a u proračun ne izdvajaju ama baš ništa. tih nestvarnih 6-7 mlrd eura od turizma..gdje su nam? jel imamo koji lanac hotela da nam je po prihodu među prvih 100-200 u državi? nemamo. znači, kradu cijelovrijeme, ne izdaju račune, varaju državu na sve načine koje mogu, država im sa 150 mil kuna godišnje radi besplatnu reklamu na tržištima na kojima se ni ne trebamo reklamirati! berlin, london..tamo ne trebamo nikoga od države. nek se hoteli izvole sami tamo pojaviti. ionak k nama dolaze penzići. pdv za sve isti mora biti. i naplata mora biti strašna. uskoro ide pdv na kruh, mlijeko... a njima bi se smanjivao.. dal su smanjili cijene otkad im je pdv 10%? nisu. povećavali su cijene svake godine 20%. gamad jedna.

OB
-obrisani-
19:15 09.10.2011.

tipični kraadezenjarski boljševizam, oni poberu profit,investiraju ga u kupljene glasače i sve super