Robna razmjena

Hrvatski izvoz porastao 8,6 posto, uvoz smanjen za 4 mlrd. kn!

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Hrvatski izvoz porastao 8,6 posto, uvoz smanjen za 4 mlrd. kn!
19.07.2010.
u 08:54
Na povećanje izvoza najviše je utjecao izvoz brodova, a deficit u robnoj razmjeni s inozemstvom smanjen je 25,7 posto.
Pogledaj originalni članak

Hrvatski robni izvoz u prvih pet mjeseci ove godine iznosio je 25,56 milijardi kuna, što je 8,6 posto ili 2,02 milijarde kuna više u odnosu na isto razdoblje lani, pokazali su privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku. Na povećanje izvoza najviše je utjecao izvoz brodova.

Istodobno je uvoz smanjen 8,5 posto, iznosio je 42,8 milijardi kuna, pa je pokrivenost uvoza izvozom povećana sa 50,4 u prvih pet mjeseci prošle godine na 59, 6 posto u istom razdoblju ove godine. Deficit u robnoj razmjeni s inozemstvom iznosio je 17,3 milijardi kuna i bio je 25,7 posto manji nego u istom razdoblju lani. Uvoz je smanjen za gotovo 4 milijarde kuna, a najviše se smanjio uvoz strojeva i uređaja, motornih vozila, plina i električne energije te gotovih metalnih proizvoda.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

OB
-obrisani-
09:21 19.07.2010.

Hrvatska može biti uzor članicama Eu saveza po efikasnoj privredi i sređenoj monetarnoj situaciji. To je poanta nove kompjuterske igre koja se naziva: \"\"Let\'s have fun and make jokes when Croats make business run\"\"

Avatar cros
cros
15:46 19.07.2010.

Sve je to ad hock rezultat. Hrvatskoj je potrebno gospodarstvo koje izvozi robu permanentno. Mi smo posve proppustili vlak za \"brendirani\" proizvod, ali MORAMO imati jeftinu proizvodnju svega i svacega, bas kako to cini Kina! Nema Kina niti jedan jedini brend, ali je najveci izvoznik na svijetu i najveci suficit ima na svijetu! Brojni ce reci, \"to moze Kina kad ima jeftinu radnu snagu\", pa i nasa je jeftina, ali je skupa drzava. Place u Hrvatskoj su 4 ili 5 tisuca Kuna sto je doista kineska razina, ali se jos toliko placa drzavi na tu placu! Dakle, Suker i Kosorica trebaju malo \"izmrsaviti\"!!!

BA
baš
18:15 21.07.2010.

Čitam novine zadnjih dana i ne vjerujem naslovi i komentari poput ovoga, uspoređujemo kruške i jabuke. ...izvoz porastao 8,6 %, uvoz smanjen za 4 mlrd.kn! Pa recite to u milijaradama oboje ili u postotku! Obratite pozornost zadnja dva tjedna koliko takvih članaka imate, čemu to?