Tečajna politika

Hu Jintao obećao snažnije provođenje reformi tečajne politike

Foto: AFP
Hu Jintao obećao snažnije provođenje reformi tečajne politike
24.05.2010.
u 15:10
U svom je govoru Jintao naglasio kako će tražiti postupni napredak u reformiranju tečaja kineskog juana.
Pogledaj originalni članak

Kina će nastaviti sa snažnim nastavkom provođenja reformi vezanim za tečajnu politiku kineske valute juana, rekao je kineski predsjednik Hu Jintao na otvaranju trgovinskih razgovora između Kine i SAD-a. U svom je govoru Jintao naglasio kako će tražiti postupni napredak u reformiranju tečaja kineskog juana.

SAD s druge strane već dulje vrijeme tvrdi kako Kina svojom valutnom politikom namjerno drži nizak tečaj juana u odnosu prema američkom dolaru i na taj način, prema njihovu stajalištu, nepravedno favorizira svoje izvoznike.

Najavu kineskog predsjednika kako će kontrolirano, neovisno i postupno nastaviti s reformama valutne politike pozdravili su čelnica američkog izaslanstva Hillary Clinton i ministar financija Timothy Geithner.

- Poruka predsjednika Hu Jintaoa jasan je signal kako je Kina svjesna da je reforma tečaja vrlo važan dio njihova šireg programa reformi - istaknuo je Geithner. Dodao je kako će liberalizacija tečaja juana doprinijeti izjednačavanju snaga na tržištu i istodobno potaknuti kineski privatni sektor da više investira u proizvodnju vrednijih roba.

Iako kineski predsjednik nije odredio vremensko razdoblje u kojem će se valutna reforma provesti, na samu najavu reformi pozitivno je reagirala i šangajska burza čiji je indeks zabilježio rast od 3,5 posto, najviši dnevni rast u posljednjih sedam mjeseci.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.