Iako neki slavonski proizvođači kulena drže kako je za manje proizvođače, prekompliciran i skup postupak proizvodnje kulena zaštićenog zemljopisnog podrijetla pa od toga odustaju i proizvode “po starom” manje količine, stručnjaci savjetuju neka se prilagode posebice zato što, primjerice, Vukovarsko-srijemska županija financira troškove ispunjavanja uvjeta za zaštitu kulena.
Kulen će do kraja godine biti zaštićeni proizvod i na području Europske unije jer je postupak u tijeku, a tu je velika prilika za slavonske proizvođače kulena. Gastronomske vrijednosti kulena prepoznala je i Svjetska banka te vidi mogućnost izvoza ove delicije u zemlje EU, gdje su čari kulena predstavljene na brojnim sajmovima.
– Ako Vlada prihvati našu tehničku pomoć, predložit ćemo konkretne korake kako bi se ti projekti mogli razviti i koristiti fondovi EU. Ne tvrdimo da ne postoji neki drugi proizvod koji na isto takav način ne bi mogli podržati. Ali, ovdje smo prepoznali da postoji znanje koje je akumulirano u ovoj regiji o proizvodnji kulena. Jer, da nema toga znanja, ne bi bilo ničega. Znanje je ključ svega - kaže Paolo Correa, stručnjak Svjetske banke koju je hrvatska Vlada angažirala za savjetovanje i tehničku pomoć razvitka važnih projekata.
>> Jeste li znali da se i kulen može skuhati i poslužiti za doručak?
znam jednoga taj je poceo sa perecima, sad ga ima na svakome cosku u gradu i na zelejznickim stanicama, zaraduje milione, kad tako nesto mogao u HR napraviti,trebalo bi mu 100 godina za dozvole i trebao bi trgovacku skolu,kao i financijki minstri HRvatske,zato HR propada, 2 plus 2 su tri....