HRVATSKA IT TVRTKA

Infobip prikuplja investicije od 500 milijuna dolara prije izlaska na burzu

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Silvio Kutić
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Silvio Kutić
11.05.2021.
u 16:09
Kako stoji u Bloombergovom tekstu, tvrtka je već u pregovorima s potencijalnim ulagačima oko novih ulaganja koja bi trebala biti za 60 do 70 posto veća nego u prethodnoj rundi kojom se prikupilo 300 milijuna eura, kako je naveo Silvio Kutić
Pogledaj originalni članak

Silvio Kutić, direktor Infobipa, prvog hrvatskog jednoroga, dao je intervju za utjecajni medij Bloomberg najavljujući neke ključne stvari za ovu našu IT tvrtku u skoroj budućnosti. U planu je ove godine prikupiti investicija u vrijednosti još 500 milijuna dolara čime bi se financirala nova ulaganja a sve prije prve javne ponude dionica tvrtke u Sjedinjenim Državama.

Na putu prema IPO-u

Kako stoji u Bloombergovom tekstu, tvrtka je već u pregovorima s potencijalnim ulagačima oko novih ulaganja koja bi trebala biti za 60 do 70 posto veća nego u prethodnoj rundi kojom se prikupilo 300 milijuna eura, kako je naveo Silvio Kutić.

- Ta runda mogla bi biti dovršena do kolovoza te bi Infobip mogao biti spreman za IPO u roku od 18 do 20 mjeseci, rekao je direktor Infobipa u tom intervjuu.

Namjena novca prikupljenog u ovoj akviziciji također bi bila za akvizicije kojima bi se kompaniji otvorio pristup prema novim kupcima te novoj tehnologiji.

- Tržište je vrlo intenzivno, dinamično, brzo se kreće te planiramo ostvariti nekoliko spajanja i akvizicija prije negoli izađemo na burzu. U sljedeća dva do tri mjeseca trebali bismo biti u mogućnosti dovršiti pregovore koji su sada u tijeku, rekao je Kutić utjecajnom američkom mediju globalnog utjecaja.

Bloomberg je također podsjetio kako se u softver kojim se kompanijama pomaže da se povežu sa svojim korisnicima putem različitih komunikacijskih platformi sve više ulaže, navodeći nekoliko primjera za to. No, kada je riječ o Infobipu istaknuto je kako je riječ o tvrtki koja u tome pomaže kompanijama poput Ubera i Microsofta gdje se komunikacija s korisnicima ostvaruje putem poruka i, između ostalog, chat-botova.

Fascinantna je brojka iznijeta u tekstu - u prvom kvartalu prodaja je Infobipovih usluga porasla za 57 posto na 1,25 milijardi dolara čemu je značajno doprinijela akvizicija tvrtke OpenMarkets u studenome vrijedna 300 milijuna dolara. Podsjeća se kako je ta akvizicija nastupila nakon što je fond One Equity Partners kupio u Infobipu udio vrijedan 200 milijuna eura što je vodnjansku tvrtku i pogurnulo preko granice od milijardu dolara koliko je potrebno da bi se neka tehnološka tvrtka nazvala jednorogom.

Suradnja

Strateško partnerstvo BE-terne i Infobipa

Tvrtke su uspostavile suradnju kojom se proširuje BE-ternino Dynamics 365 rješenje snagom Infobipove omnichanel infrastrukture. BE-terna će u svoje usluge uvrstiti cijelu Infobipovu ponudu softvera kao usluge (SaaS), odnosno model koji podrazumijeva prodaju softvera putem godišnjih ili mjesečnih licenci. Infobipov portfelj SaaS proizvoda uključuje rješenje za kontaktne centre, Conversations, platformu za izgradnju chatbota, Answers te rješenje za unaprjeđenje korisničke uključenosti i iskustva, Moments koji pokriva sve faze korisničkog putovanja

Dodatno ulaganje fonda

Novost je u ovom Bloombergovom tekstu spominjanje investicije od još 100 milijuna eura krajem prošle godine a riječ je ponovo o One Equity Partnersu koji je tako u Infobip uložio ukupno 300 milijuna eura do sada. Podsjetimo ovdje kako u One Equity Partners rade i dvojica naših vrhunskih proslavljenih sportaša, tenisač Mario Ančić, dok je veslač Ante Kušurin i potpredsjednikom tvrtke. Oni su imali vrlo važne uloge u ovoj za Infobip ključnoj investiciji koja ih je lani snažno pogurnula na američkom tržištu.

Također je potrebno podsjetiti kako je Infobip tek nedavno kupio najveću regionalnu developersku konferenciju Shift a upravo je prije nekih tjedana objavljeno i kako je obavljena akvizicija irske tvrtke Anam čime je Infobip učvrstio lidersku poziciju u pružanju visoke razine sigurnosti i zaštite poruke mobilnim operaterima.

Bilo je tu i kadrovskih akvizicija te je tako u Infobip na mjesto člana uprave i potpredsjednika za planiranje i provedbu strategije stigao Marin Bezić koji je 12 godina proveo u Microsoftu od čega veliki dio vremena u sjedištu kompanije u Redmondu. Poznato je kako je najava mogućnosti izlaska Infobipa na newyoršku burzu bila praktično glavna gospodarska priča pretprošle godine, vodnjanska u tu svrhu ima partnera, iznimno jaku banku Citi, a svakako će njihov IPO koji očito pomno pripremaju biti možda i događaj desetljeća.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Suosnivač Nanobita Alan Sumina otkrio kako se eksperimentiranje u izradi igara pretvorilo u biznis vrijedan milijardu kuna

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
16:45 11.05.2021.

svaka čast...gledajte da i HR puk uloži u vas (štednja Hrvata je velika )....lp i svako dobro

IV
ivan952
16:46 11.05.2021.

i vi perete grde pare za nekog