Definiranje

Jurčić: Sve bih centralizirao, lokacija je prednost

Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Jurčić: Sve bih centralizirao, lokacija je prednost
02.12.2010.
u 12:00
Danas ne možete ići u Vukovar ili Knin, gdje nema škola, ni banaka, lokacija je važna prednost za ulaganje
Pogledaj originalni članak

S aspekta profesora na Ekonomskom fakultetu, Ljubo Jurčić ističe da bi, za poticanje investicija, i on izabrao nešto slično onome što sada radi Vlada.

– Potrebno je definirati sektore i uvjete ulaganja, kao i ono što će država učiniti u poticanju tih ulaganja. Danas ne možete ići u Vukovar ili Knin, gdje nema škola, ni banaka, lokacija je važna prednost za ulaganje.

Znači li to da bi decentralizacija pomogla?

Ma, ni slučajno! Ja bih sve centralizirao! To se odnosi na industrijsku politiku; treba odrediti sektore i stvoriti infrastrukturu za njih, što je zadatak lokalne vlasti. Onda se koriste lokacijske prednosti; neki to zovu klasteri. Kvalitetna industrijska politika, koja definira što, kako i kojom tehnologijom raditi, daje znak investitorima

Koji su sektori sada najugroženiji?

Svi. U poljoprivredi ima milijun hektara neobrađenog zemljišta, u drvnoj industriji 20 posto drveta propada, ne koriste se čak ni kao balvani. Kemijska je industrija neiskorištena, metalna i elektroindustrija imaju velike potencijale. U brodogradnji, od 20 elemenata za proizvodnju brodova, 17-18 kvalitetno se ne rješava.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

VI
vidovit
10:54 03.12.2010.

Govori o proizvodnji.Bio bi dobar buduči ministar gospodarstva.

PA
palma123
18:59 03.12.2010.

A kad je taj čovjek prije 4 godine bio predlagan za premijera svi su ga pljuvali. Mislim da za krizni porez nikad nebi ni znali...

JS
ja sam gladan
19:32 03.12.2010.

Da dobar? Prodal je Inu i vode za kikiriki. Toga bezveznjaka treba zatvoriti.