ovrhe: kako nas deru

Kako dug od nekoliko stotina kuna naraste na nekoliko tisuća

Foto: Thinkstock
Kako dug od nekoliko stotina kuna naraste na nekoliko tisuća
12.06.2013.
u 08:55
Hrvati su prezaduženi. 
Pod ovrhom je 255 tisuća građana, a duguju ukupno 18,75 milijardi kuna
Pogledaj originalni članak

Blokade plaća i ovrhe sve su manje rezultat bahatosti kvazipoduzetnika, a sve više tužna realnost prezaduženih građana i svih onih kojima je platežna sposobnost proteklih mjeseci i godina pala na niske grane. Kad dođe do postupka ovrhe, dug je već star, u bankarskim aršinima najčešće nije plaćen više od 90 dana, a kod pružatelja komunalnih i ostalih usluga također je stariji od dva ili tri mjeseca...

No, najgori je mogući način podmirenja troškova ovršni postupak, bezobrazno skup i opterećen naknadama, provizijama i „nagradama" za provoditelje, čije je značenje vrlo teško domisliti. Na kraju ožujka ove godine, dug 255 tisuća građana pod novčanom ovrhom dosegnuo je ukupan iznos od 18,75 milijardi kuna, s time da je posljednja milijarda nastala u samo tri mjeseca.

Ponekad i doista malena dugovanja od nekoliko stotina kuna u ovršnom postupku "kvasaju" i do iznosa od nekoliko tisuća kuna. Prema podacima koje je nedavno iznijelo društvo za zaštitu potrošača Potrošač, dug od 1000 kuna iz 2004. s ovršnim troškovima i zateznim kamatama danas dostiže i 7000 kuna – sedmerostruko je nadmašio glavnicu!

Prije osamostaljivanja Hrvatske, Zakon o obveznim odnosima onemogućavao je da kamate i ostali troškovi po dospjelom dugu premaše visinu glavnice. Za ponovno uvođenje takvog ograničenja u Zakon založio se i predsjednik Ivo Josipović, u prijedlogu 20 mjera za izlazak iz dužničkog ropstva.

>>Kako lopovi kradu vaše podatke – savjetujemo kako se zaštititi

>>255.000 Hrvata pod ovrhom duguje 13 mjesečnih plaća

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.