USPOREDILI SMO

Kako problem sa chf i dužnicima rješavaju u drugim zemljama

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Kako problem sa chf i dužnicima rješavaju u drugim zemljama
26.01.2015.
u 10:54
Premijer Aleksandar Vučić odbio je “hrvatski model” zamrzavanja tečaja
Pogledaj originalni članak

Slovenija: Bez posebnih mjera, jer su ljudi upozoreni na rizik

Slovenska vlada neće donositi posebne mjere jer su utvrdili da je središnja banka upozoravala na riskantnost kredita. Fiksiranje tečaja ne dolazi u obzir jer Slovenija kao članica eurozone ne može voditi samostalnu monetarnu politiku. Probleme dužnika morale bi rješavati banke, konverzijom u eure ili produljivanjem rokova otplate. Kredite u CHF ima oko 10.000 dužnika, a zaduženost je oko 800 milijuna eura.

Srbija: Vučić odbio model zamrzavanja tečaja

Iako se špekuliralo da će banke ponuditi produljenje roka otplate, u petak je iz Udruge banaka preporučeno dužnicima – a njih je 21 tisuća s dugom od, preračunato, sedam milijardi kuna – da iskoriste modele restrukturiranja ili konverzije, kao i ostale mogućnosti. Premijer Aleksandar Vučić odbio je “hrvatski model” zamrzavanja tečaja, a početkom tjedna očekuju se konkretne mjere središnje banke.

Rumunjska: Tečaj zamrznut na tri mjeseca, kamate do 1,5%

Više od 75.000 Rumunja zaduženo je u švicarcima, no njihov dug čini samo pet posto ukupnog opsega kredita. Volksbank Romania odlučila je na tri mjeseca zamrznuti tečaj franka, a OTP Banka Romania privremeno će rezati kamate do 1,5 posto. Premijer Ponta započeo je neformalne razgovore s komercijalnim bankama i središnjom bankom, no isključuje mjeru prebacivanje kredita u nacionalnu valutu.

Poljska: Banke nude produljenje roka otplate kredita

Poljska ima više od pola milijuna dužnika i kredite koji dosežu 34 milijarde eura, no u vladi ne smatraju da je ugrožena ekonomija. Vlada i Narodna banka predložili su da dužnici snose troškove izmjena tečaja, a banke rizik izmjena kamatnih stopa. Banke će od sutra pa do 30. lipnja smanjiti na jedan posto razliku u tečaju, nude produljenje roka otplate te neće tražiti dodatne garancije ako nekretnina ne može pokriti kredit.

Austrija: U eure prebačeno 120.000 kredita u CHF

Iako je Austrija upozoravala na riskantnost kredita, a 2008. zabranila kredite u CHF osobama koje ne primaju prihode u toj valuti, još 150.000 dužnika otplaćuje kredit u toj valuti, a Austrija ostaje država s najvećim opsegom kredita u CHF – 29,5 milijardi eura. Banke su apelirale na dužnike te je u sedam godina oko 120.000 kredita u francima prebačeno u eure. U toj državi sada nema posebnih mjera za zaštitu dužnika.

Mađarska: Zabranjeni krediti u stranim valutama

Krajem prošle godine počinje konverzija stambenih kredita u forinte po srednjem tečaju od lipnja do listopada. Središnja je banka bankarskom sektoru osigurala 9 mlrd. eura, a one su se obvezale da će novac za konvertiranje kupiti od nje, a ne na deviznom tržištu. Zabranjeni su krediti u stranim valutama, a banke moraju obeštetiti korisnike, za što je središnja banka izdvojila je 3 mlrd. eura iz rezervi. Kućanstva imaju još 1,7 mlrd. eura kredita u CHF.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.