TVRTKE U pivnici Delirium tremens nude više od 2000 piva iz cijelog svijeta

Kako se pije pivo

Foto: import
Kako se pije pivo
03.10.2006.
u 13:38
Pogledaj originalni članak

Prva pivovara u Leuvenu bila je Den Horn, koja se od svog nastanka 1366. godine do 1537. pretvorila u najvažniju industriju u gradu. Godine 1717. kupio ju je Sebastian Artois i preimenovao je po svom prezimenu.
Pivovara Artois 1926. godine prvi se put pojavila na tržištu s pivom Stella koje je svojom kvalitetom utrlo put nastanku danas vodeće pivovare na svjetskom tržištu.

Najveće pivopije
Moderna povijest te tvrtke počela je 1987. godine kad su se tri najveće pivovare: Artois, Piedboeuf i Jupiler spojile u Interbrew. Ta pivovara danas može proizvesti 15 milijuna čaša piva na dan, odnosno 60.000 boca za sat vremena! Mnoge ljubitelje piva zacijelo će iznenaditi da je pivo broj jedan u Belgiji Jupiler, drugo Maes, a da je Stella tek treća. Inače, prema nekim podacima, najveće su pivopije na svijetu Česi, koji u godini popiju oko 120 litara piva, a Belgijci ispiju oko 100 litara. Ni Hrvati mnogo ne zaostaju za njima 86 litara, a uvjerljivo su pri dnu ljestvice Kinezi sa "samo" 24 litre.

Kako se pije pivo
Doznali smo da poput degustacije vina i ona pivska ima svoje zakonitosti. Da bismo to i iskušali, otišli smo u pivnicu Delirium tremens u kojoj nude više od 2000 piva iz cijelog svijeta! Bilo je to nezaboravno i jedinstveno iskustvo.
Analitičar Jose Ignacio Laguna Rodriguez objasnio nam je kako postoje četiri osnovna okusa piva: slatko, kiselo, gorko i slankasto, te da treba zaboraviti uvjerenje da pivo treba piti ledeno jer je idealna temperatura piva između 22 i 25 Celzijevih stupnjeva.

Ostavite se mitske predodžbe o ledenom pivu jer na preniskoj temperaturi nećete moći osjetiti nikakvu aromu piva. Kad ulijevate pivo u čašu, pustite da klizne niz njenu unutrašnjost i tek kad ispunite oko dvije trećine, ispravite bocu kako biste na kraju dobili pjenu koja se mora uzdizati i preko ruba čaše. Za razliku od vina, pivo se ispija u većim gutljajima, a pravilo je: nikad ga ne mućkajte u ustima. Želite li kušati nekoliko piva, između kušanja pojedite neslane krekere, kruh ili popijte obične vode otkrio je tajne ispijanja piva Jose I. L. Rodriguez.

U Belgiji, zemlji poznatoj po vrhunskim pralinama i izvrsnu stripu, u organizaciji Zagrebačke pivovare posjetili smo najveću europsku punionicu piva InBev u Leuvenu, gdje su domaćini hrvatske novinare upoznali s proizvodnjom piva te osnovama kušanja toga mnogima omiljenog pića. Čak više od 200 marki piva poput Stelle Artois, Becks, Leffe, Brahma i drugih, te najprodavanije i najomiljenije naše pivo Ožujsko u sklopu je InBeva.

Ovdje redovito testiramo Ožujsko pivo i svaki se put nanovo potvrdi iznimna kvaliteta tog piva koje je pune zlatne boje s osvježavajućom blago gorkom aromom, a poslužuje se na pet stupnjeva Celzijevih uz bijelu kompaktnu pjenu. Dobili smo i zanimljiv podatak: svake sekunde u Hrvatskoj se popije deset boca Ožujskog piva. K tome, koliko znam, hrvatsko se tržište s Q-packom upoznalo upravo preko te vrste piva rekao je Jose Ignacio Laguna Rodriguez, analitičar InBeva.

Pogledajte na vecernji.hr