SAJAM ODRŽIVE GRADNJE

Kompenzirano 20 tona CO2: I GREENVEST: BUILD ugljično neutralan sajam

Foto: croenergo.eu
Kompenzirano 20 tona CO2: I GREENVEST: BUILD ugljično neutralan sajam
13.03.2014.
u 11:57
Pogledaj originalni članak

Za prvo izdanje sajma održive arhitekture, gradnje i uređenja GREENVEST: BUILD, koji se u organizaciji Saveza za energetiku Hrvatske i Energo Media Servisa održava u zagrebačkom Hypo centru od 13.-15.03., izvršena je procjena i kompenzacija emisija CO2, a sama kompenzacija je izvršena nabavom kredita kojima se pospješuje stanje okoliša putem raznih projekata diljem svijeta.

U partnerstvu s hrvatskom tvrtkom i članicom Saveza za energetiku Hrvatske CO2CUT, uložena su sredstva u ugljikove kredite projekata obnovljivih izvora energije i pošumljavanja. Projektima je neutralizirano 20 tona CO2 emisija prostora sajma, dolaska i odlaska sudionika na konferenciju, noćenja i logistike. Detaljan iznos prikazan je i umirovljen na javnoj svjetskoj platformi financijskog registra Markit.

4 tona CO2 kompenzirano je nabavom 4 kredita u korist 'Vjetroenergetskog projekta AL - Energija vjetra' (Tamil Nadu, Indija, ID: 100000000001025). Projekt se sastoji od 6x1.25 [MW] vjetroturbina i 10x0.225 [MW] vjetroturbina. Ukupna instalirana snaga projekta iznosi 9.75 MW. Proizvedena električna energija prenosi se u energetsku mrežu indijske savezne države Tamil Nadu. Ovim projektom znatno se smanjuje lokalna proizvodnja električne energije nastale izgaranjem fosilnih goriva.

Preostalih 16 tona CO2 kompenzirano je nabavom 16 kredita u korist 'Projekta tvrtke Redd Forests: Zaštita tasmanijske šume' (ID: 100000000000683). Svrha i cilj ovog projekta je zaštita lokalnih šuma koje bi u nedostatku financiranja iz ovih izvora bile posječene. Zaštita šuma smanjuje razinu emisija uzrokovanu sječom te održava razinu šumskih ugljikovih zaliha.

Podsjetimo, GREENVEST: HOME EDITION koji se održao u listopadu prošle godine u organizaciji Saveza za energetiku Hrvatske i Energo Media Servisa prvi je 'ugljično neutralni' sajam u Hrvatskoj i regiji s izračunatim i kompenziranim emisijama stakleničkih plinova, a tom je prigodom kompenzirano 85 tona CO2.

Foto: croenergo.eu

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr