NO Mercatora:

Konzorciju na čelu s Agrokorom zeleno svjetlo za Mercator

Foto: 'Marko Prpic/PIXSELL'
Konzorciju na čelu s Agrokorom zeleno svjetlo za Mercator
14.11.2011.
u 19:40
U iduća će tri tjedna priredit će se dva ugovora kojih će se morati držati Agrokor i prodavatelji, odnosno vlasnici u nastavku pregovora kako bi se zaštitili ključni interesi Mercator grupe.
Pogledaj originalni članak

Nadzorni odbor Mercatora danas je jednoglasno dogovorio uvjete za nastavak pregovora o prodaji više od polovice tog trgovačkog društva konzorciju koji čine Agrokor, EBRD, IFC i JP Morgan One Equity Partners, objavljeno je na Ljubljanskoj burzi.

U iduća bi se tri tjedna trebala sklopiti dva ugovora o međusobnim odnosima radi zaštite Mercator grupe u prodaji većinskog paketa dionica – i to između Mercatora i konzorcija na čelu s Agrokorom, s kojim vodi ekskluzivne pregovore, te Mercatora i konzorcija prodavatelja-vlasnika, o čemu bi se trebala očitovati i uprava Mercatora.

Tim će se sporazumima, s obzirom na to da je Agrokor najveći konkurent najvećeg slovenskog trgovačkog lanca u regiji, zaštititi ključni interesi Mercator grupe. Ugovorom s Agrokorom štitit će se Mercatorovi interesi na terenu, financijske snage, radna mjesta, jamstva povjerljivosti i slično, a ugovor s konzorcijem vlasnika namijenjen je zaštiti interesa Mercator grupe, odnosno otklanjanju rizika refinanciranja financijskih obveza i povezanih rizika.

Agrokor za Mercator nudi 832 milijuna eura, 221 euro po dionici, što je čak 49 eura više od cijene po kojoj je Mercatorova dionica u petak kotirala na burzi. NO je naložio upravi da u roku od tri tjedna predloži nacrte sporazuma, kako bi otpočelo i dubinsko snimanje Mercatora, od kojega Agrokor i partneri traže dokumentaciju o neto financijskom dugu, koji trenutačno iznosi 1,1 milijardu eura, te o 50 najvećih nekretnina Mercatora.

Da se vlasnicima većinskog dijela Mercatora sad već prilično žuri na prodaju, govori i izjava Bože Jašoviča, predsjednika uprave Nove Ljubljanske banke, koja je zajedno s Pivovarnom Laško, bankama i skupinom NFD u ekskluzivnim pregovorima s Agrokorom:

- Odlučni smo prodati Mercator i prodat ćemo ga - izjavio je Jašovič u petak.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 24

DU
Deleted user
19:59 14.11.2011.

Mercator nije propao slijedom poteza iz trg. branše nego poslije kadrovske sječe koju je potaknuo Janša, iziritiran Kučanom, pa je micao sve crvene managere iz medija i krupnog kapitala u SLO kad je prispio na vlast. Janković je bio prvi na listi za odstrel - onda Mercator skončao na konopcima, vođen desnorukaškim poslušnicima, baš kao i grupacija Istrabenz koju je upropastio Janšin prijatelj Bavčar postavši novi krupni kapitalist, s milicijskom srednjom školom. Inače, Mercator+Konzum+Getro je među top 5 maloprodajnih lanaca u Europi po gabaritima i logika spajanja je prvenstveno golem rabat koji će tako okrupnjeli dobivati od multinacionalki, prigodom prodaje njihovih proizvoda na policama, a i goleme logističke i skladišne uštede. A da se ne govori da Todorić stječe gomilu brandova za pojedina regionalna tržišta i da će sve okruniti sinergijom sa svojom niskom prehrambene i ine industrije. Prerastao hrv. okvire! To je golem lanac...

OB
-obrisani-
20:22 14.11.2011.

ak na ve todoric riknuv unda na nigdor, de bo zev lovu odnosno sto bu plativ 8,5% kamate za lovu koju je dobiv od europske banke za kupnju merkatora, 72 milijuna su samo kamati na ljeto bez glavnice ilji prek 100 milijuni eura neto sa glavnicom i to se prek 30 ljet

GR
grover
18:55 14.11.2011.

Postavlja se pitanje zašto je propao Merkator. Bio je suviše fin, nije shvatio kakva su vrimena.