PROMO

Meso opasnije od fosilnih goriva!

Zelenim razvojem protiv klimatske krize
Zelenim razvojem protiv klimatske krize
Zelenim razvojem protiv klimatske krize
Zelenim razvojem protiv klimatske krize
Zelenim razvojem protiv klimatske krize
26.04.2022.
u 15:30
Ari Ben Dror iz izraelskog The Good Food Instituta istaknuo veliki utjecaj mesa na klimatske promjene
Pogledaj originalni članak

Snažne poruke s online predavanja u sklopu konferencije „Zelenim razvojem protiv klimatske krize”.

U sklopu međunarodne konferencije „Zelenim razvojem protiv klimatske krize” Rezolucije Zemlje i Veleposlanstva Države Izrael, koja se održava danas u Zagrebu, snažne poruke poslao je svojim online predavanjem Ari Ben Dror, pomoćni direktor u izraelskom The Good Food Institutu (GFI).

Ari Ben Dor u svojem predavanju pojasnio je zašto je industrijski sustav proizvodnje mesa najveća prijetnja čovječanstvu, još opasnija od proizvodnje fosilnih goriva. Pred brojnom publikom konferencije u kojoj su sudjelovali i predsjednik RH Zoran Milanović i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, osvrnuo se na opasnost uzgoja životinja radi mesa za čovječanstvo zbog klimatskih promjena, gubitka biološke raznolikosti, sigurnosti hrane, otpornosti na antibiotike, rizika od pandemije i još mnogih razloga.

Good Food Institute neprofitna je organizacija koja radi na poboljšanju globalnog prehrambenog sustava za planet, ljude i životinje. Uz znanstvenike, tvrtke i kreatore politike, njihovi timovi usredotočuju se na to da biljno i kultivirano meso (npr. Impossible Foods i Beyond Meat) učine ukusnim i pristupačnim. Svojim radom promiču alternativne bjelančevine ​​kao bitno rješenje potrebno za ispunjavanje svjetskih ciljeva o klimi, globalnom zdravlju, sigurnosti hrane i bioraznolikosti.

Zelenim razvojem protiv klimatske krize

Kultivirano meso, poznato i kao laboratorijski uzgojeno meso ili čisto meso, proizvodi se izravnim uzgojem životinjskih stanica. Ova metoda proizvodnje eliminira potrebu za uzgojem i ubijanjem životinja za hranu. Tijekom sljedećih nekoliko desetljeća predviđa se da će laboratorijsko meso i izravni izvori biljnih proteina zauzimati značajan tržišni udio od 1,7 trilijuna dolara industrije mesa od životinja i ribolovne industrije.

Zelenim razvojem protiv klimatske krize

Za razliku od konvencionalnog uzgoja govedine, za uzgoj kultivirane inačice troši se 95 posto manje zemlje i 78 posto manje vode, za čak 93 posto smanjuje se zagađenje zraka te se ispušta 92 posto manje otrovnih kemikalija i 92 posto manje ekvivalenta CO2. U kultiviranom mesu nalazi se spas za ekološku katastrofu nastalu zbog mesne industrije i mnoge životinje zbog čega sve više okolišnih organizacija i organizacija za zaštitu životinja promovira takvo meso.

Jedna od njih je i udruga Prijatelji životinja, koja poziva sve da ozbiljno shvate krizu s klimatskim promjenama i odmah započnu s pozitivnim promjenama: „Svi se mi kao pojedinci možemo uhvatiti ukoštac s rješavanjem velikih problema današnjice poput gladi u svijetu, klimatskih promjena, nestašice vode, krčenja prašume, bolesti uzrokovanih jedenjem mesa, mlijeka i jaja, kao i mučenjem životinja na farmama i užasima ubijanja u klaonicama. Čak je i Hrvatski sabor donio tzv. Niskougljičnu strategiju kojom se potiče veća potrošnja namirnica biljnog podrijetla. Svakim danom tehnologija proizvodnje biljnog i kultiviranog mesa sve više napreduje, kao i njihova dostupnost u trgovinama i u restoranima brze hrane, a veganske inačice tradicionalnih i modernih jela prihvaća sve više ljudi. Veganska hrana formula je naše održivosti na ovome planetu i važno je govoriti o tome.”

Zelenim razvojem protiv klimatske krize

„Kao što je izjavio Bruce Friedrich u svojem predavanju, jesti meso isto je kao skuhati devet tanjura tjestenine i onda baciti njih osam! Baš kao što svijet mijenja način proizvodnje energije i pogona automobila, mi moramo promijeniti način na koji se proizvodi meso. Alternativni proteini radikalno smanjuju stakleničke plinove povezane s proizvodnjom mesa. Proizvodnja mesa od biljaka i njegova kultivacija iz stanica nudi čovječanstvu priliku da stvori ugljično neutralan, učinkovit i siguran prehrambeni sustav suočen s rastućom globalnom potražnjom za mesom s intenzivnim resursima. Točnije, vlade bi trebale financirati istraživanje i poduzetništvo u tom području, stvarati znanstvene inovacijske centre te poticati istraživanje, razvoj i izgradnju privatnog sektora usredotočenog na alternativne metode proizvodnje mesa”, zaključio je Ari Ben Dor.

Više informacija o biljnom i kultiviranom meso te o ekološkoj cijeni uzgoja životinja za hranu može se saznati na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Pogledajte na vecernji.hr