ulaganja

Mobilni operateri obećavaju superbrzi internet

Foto: 'Zarko Basic/PD/PIXSELL'
Mobilni operateri obećavaju superbrzi internet
15.10.2011.
u 08:35
6 posto harača koji operateri plaćaju na razgovore i poruke za četvrtinu je smanjilo ulaganja u infrastrukturu
Pogledaj originalni članak

Vlada se odrekla harača koji je prije dvije i pol godine nametnula mobilnim operaterima. Riječ je o dosad ukupno prikupljenih 600-tinjak milijuna kuna ili 700 milijuna kuna do kraja godine. A ako se uzme u obzir 16 milijardi kuna manjka u proračunu, taj je iznos kap u moru, no ipak može pokrpati manju rupu.

Harač i saborska kriza

S druge strane, mobilni operateri kada im se ukine harač, a trenutačno predviđeni datum 1. siječnja 'visi' zbog saborske krize, mogu računati na manje troškove i doista preusmjeriti novac u investicije.

Kako tvrde u HT-u, porez na mobilnu telefoniju od 6 posto dodatno je opteretio kapitalna ulaganja i prihode HT-a koji su zbog gospodarske krize ionako doživjeli znatan pad. Porez je, uz ostale čimbenike proizašle iz krize, doveo do smanjenja kapitalnih ulaganja u 2010. za 25,8 posto, na 1,15 milijardi kuna, u odnosu na 2009., kada su iznosila 1,55 milijardi kuna. Dodatno, za cijelu 2011. predviđa se smanjenje kapitalnih ulaganja u odnosu na lani. Od uvođenja poreza u kolovozu 2009. HT je imao oko 300 milijuna kuna troška na račun poreza. O konkretnom investicijskom planu, kažu u HT-u, ne mogu govoriti, no ukidanje poreza na mobilnu telefoniju pozitivno će utjecati na nova ulaganja u telekom sektoru. Jedan je od primjera ulaganje u nove tehnologije poput LTE-a.

– Teško je govoriti o konkretnim primjerima što se moglo učiniti, no sigurno je da su određena ulaganja izostala, što je dodatno usporilo razvoj telekomunikacijskog tržišta u Hrvatskoj – poručuju iz HT-a.

Ukidanjem nameta stvorit će se pretpostavke za jači razvoj infrastrukture koja je nužna Hrvatskoj kao budućoj članici EU pri ostvarivanju ciljeva tzv. Digitalne agende koja definira dostupnost superbrzog broadbanda na nacionalnoj razini do 2020. Izravna posljedica ovakve mjere u sljedećem investicijskom planu dodatno će povećati investicije u Hrvatsku u iznosu od 700 milijuna kuna u odnosu na trenutačni plan. Riječ je o investicijama u najmodernije pristupne tehnologije kako bi se olakšalo postizanje ciljeva EU, što će za korisnike značiti veće brzine i bolje uvjete, tvrde u Vipnetu.

Nemoguća misija

Ukidanje naknade znatno će olakšati poziciju Tele2 Hrvatske unutar Tele2 grupe kada je u pitanju mogućnost privlačenja investicija. Na forumu naših investitora dana su konkretna obećanja za dvije godine kada su u pitanju stope povrata na uloženi kapital. Bez ukidanja naknade ta bi misija bila gotovo nemoguća, ističu u Tele2.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

OB
-obrisani-
10:58 15.10.2011.

Po kojem Zakonnu je VLADA RH podržavila građansku infrastrukturu HTa i istu prodal za 500 milijuna eura nijemcima, kad se zna da je žice do naših domova naše vlasništvo ,mi smo ih platili i zakupili do naših parica, mali koji odvjetnik da to iznese na međunarodnom sudu ?

NY
nyira
12:10 15.10.2011.

austrijski mobilkom većinski vlasnik VIPneta uopće nema naknadu za uspostavu poziva. A kod nas deri ljude ko stoku. Homebox je za baciti u smeće.

WA
WalterL
09:22 15.10.2011.

a koji su harac uvele telekomunikacijske tvrtke svojim klijentima. tcom je dobi gotovu infrastrukturu koju smo mi svi napravili (jos za komunistickog titovog rezima naplatilo nam po 3000 i vise maraka za uvodenje telefona) a sad nas deru cjenama kao da su oni to sve investirali pa moraju vratiti investiciju.