natječaji

MORH spreman u turističke svrhe dogodine predati još 20 vojarni

Foto: 'Grgo Jelavic/PIXSELL'
MORH spreman u turističke svrhe dogodine predati još 20 vojarni
16.11.2012.
u 07:00
U turizmu se planiraju do 2020. godine investicije od osam milijardi eura
Pogledaj originalni članak

Hoće li iduću godinu obilježiti bum investicija u turizmu? Vojno-turistički kompleks Kupari na dugoočekivani natječaj ide za nekoliko tjedana. Sudeći prema neformalnom raspitivanju zainteresiranih, u Ministarstvu turizma očekuju da će se javiti više i domaćih i stranih potencijalnih ulagača, a kriterij pri odabiru investitora bit će osim cijene i – brend. Istodobno, ubrzano se priprema raspisivanje natječaja i za dvije istarske lokacije, Pinetu i Saccorgianu, gdje bi također trebali niknuti vrhunski hoteli i vile. Inače, na prijašnji natječaj za Pinetu nitko se nije javio, a vjeruje se da je interes izostao jer se potencijalnim ulagačima nudilo isključivo pravo građenja. I to na 66 godina. Kriteriji se omekšavaju, pa će se potencijalnim ulagačima za sve tri lokacije vjerojatno ponuditi pravo građenja na 31 godinu dulji rok te mogućnost kupnje manjeg dijela zemljišta.

Svaka kuća svoj model

U turizmu, inače, nije privatizirano 14 društava, a resorno ministarstvo forsira pripreme kako bi se sva državna imovina do proljeća našla na natječaju. Pri tome će svaka turistička kuća imati model privatizacije skrojen po svojoj mjeri. U nekoliko ih, pak, još predstoji i sređivanje financijske situacije prije natječaja.

– Plan privatizacije je spreman, a prve će u privatizaciju tvrtke koje stoje dobro. Za samo dva turistička društva možemo reći da nemaju problema, dok druga imaju većih ili manjih financijskih teškoća, ali u svakom slučaju dugoročno ne mogu opstati na tržištu. Radi se o velikim investicijama, u turističkim kućama koje nisu privatizirane još su i objekti s 2700 kreveta izvan funkcije – kaže pomoćnik ministra turizma Robert Pende. – Mnoge od tih tvrtki su već bile na natječaju, ali za njih nije bilo interesa. Treba reći i da od veljače 2006. ni jedna hotelska kuća nije privatizirana.

Da bi, pak, 2013. mogla donijeti preokret i, u najmanju ruku, barem otvaranje novog velikog investicijskog ciklusa u turizmu govori i podatak da privatni i javni sektor već sad najavljuju dvostruko više ulaganja. U rekonstrukciju postojećih objekata i gradnju novih namjerava se dogodine, umjesto ovogodišnjih oko 1,5 milijardi, investirati oko tri milijarde kuna.

A da godina u turizmu bude uzbudljivija jučer je na saborskom Odboru za turizam najavljeno da je MORH spreman u 2013. predati još 20 objekata za turističku namjenu.

Do 2019. još 38 objekata

– Među njima su kompleks Zvekovica u Cavtatu, dom, hotel i vojarna Maršal Tito na Lastovu, nekoliko vojarni na splitskom području, vojno skladište u Zadru i zemljište od 50.000 kvadrata u okolici, društveni dom na Lošinju, u Zagrebu poslovna zgrada u Nazorovoj 72 i ekonomija Zdenčina... Za njih su riješeni imovinsko-pravni odnosi, a za još 38 objekata treba više vremena i procjenjujemo da će biti spremni za predaju na korištenje turizmu do 2019. – kaže pomoćnik ministra obrane Viktor Koprivnjak.

Vojni objekti, dakako, u 2013. još neće primati turiste, ali do 2020. bi se u turizam investiralo oko osam milijardi eura.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

FA
Fantom47
07:46 16.11.2012.

Ima li koji kompleks za Gorana Štroka? Kupiti jeftino i prodati "jer su slabo poslovali" to je specijalitet tog elitnog turističkog biznismena povezanog s SDP-om.

JA
james49
08:29 16.11.2012.

Pa ni od ovih da sada oslobođenih nije skoro ništa iskorišteno! Bilo bi bolje da ih vojska preuredi za vlastitu svrhu! Lokalne vlasti samo pričaju ali se ne primaju posla.

Avatar bambam
bambam
09:27 16.11.2012.

A sto se cekalo zadnjih xxx godina???