MTČ sa 86 godina tradicije doveden do ruba propasti

Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/VLM
MTČ sa 86 godina tradicije doveden do ruba propasti
28.09.2009.
u 17:37
Ostvare li se najave da će MTČ u stečaj, Međimurje će nakon Građevinskog kombinata "Međimurje" izgubiti još jednu tvrtku koja je u najboljim godinama zapošljavala 3400 radnika.
Pogledaj originalni članak

"Probudit ću uspavanu ljepoticu!" najavio je prije devet mjeseci varaždinski poduzetnik Branko Težak, predstavivši se radnicima kao novi gazda MTČ-a, tvrtke koja ove godine obilježava 86 godina rada.

Nije bilo sve po zakonu
Uspavanu ljepoticu još nije uspio probuditi, a umjesto princa na bijelom konju, 168 radnika danas je vidjelo samo još jednog u nizu gazda koji je dojurio u bijelom terencu i odbio se spustiti među njih. Čekali su ga satima na porti da im kaže ima li novca za plaće ili nema, no on se iskrao na stražnji ulaz i otišao kući!

Ostvare li se najave da će MTČ u stečaj, Međimurje će nakon Građevinskog kombinata "Međimurje" izgubiti još jednu tvrtku koja je u najboljim godinama zapošljavala 3400 radnika. MTČ je početkom 90-ih godina prošao pretvorbu i privatizaciju, u kojoj je od jedne tvrtke nastalo 10.

Revizija je utvrdila da nije sve provedeno po zakonu, a nisu postignuti ni ciljevi. Broj radnika se iz godine u godinu smanjivao, pa je već 2001. smanjen za tisuću. Danas ih je o(p)stalo oko 1500. MTČ, d. d., javnosti je najpoznatiji zbog afera koje su tresle tu i vlasnički povezanu MTČ Tvornicu rublja, koje zajedno zapošljavaju oko 600 radnika.

Nedostatak vizije i kvalitetnog programa restrukturiranja, prevelik broj zaposlenih u režiji glavni su razlozi propadanja nekad jakih tvrtki, kažu upućeni. Prodor jeftinijeg tekstila iz Kine pokušali su zaustaviti tehnološki naprednijim tkaninama, no kupaca nema. Bilo je, dakako, i sumnji u kriminal i kaznenih prijava. B. Težak kazao je u ožujku da se čudio kako je MTČ proteklih nekoliko godina uopće uspio opstati.

Dug veći od 100 milijuna
Govorili su mu da je dug 60 milijuna kuna, no pokazalo se da premašuje 100 milijuna. Životari se iz mjeseca u mjesec, pređe na preradu nema... Radnicima kasne plaće. B. Težak očito nije imao dugoročno dobrih vijesti kad se jučer odbio spustiti među radnike. Stečaj je sve izgledniji.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

BI
bioninjahrv
09:59 29.09.2009.

orhidej I naredi svima da kupuju samo MTČ. Tužno ali istinito mi se nemožemo tuči sa kinezima i indijcima pr jeftini su, a u trgovinama ipak kupujemo ono jeftinije i naravno sa markicom.

OB
-obrisani-
02:10 29.09.2009.

Ja bi problem tih radnika rješio za 5 sati da sam na vlasti.Pozvao sve te bivše direktore i ovog novog ,zapljenio im svu imovinu ,sjeo na bankovne račune i isplatio radnike i nabavio im repro matrijal da mogu nastavit radit a svima ovima bi sudio za pokušaj rušenja ustavnog poretka R.Hrvatske i nanošenja sramote hrvatskom narodu.