Kandidati

Muž ministrice Martine Dalić teško će zbog nje u upravu Ine?

Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
'30.12.2010., Vlada RH, Banski dvori, Markov trg 2, Zagreb - Sjednica Vlade, posljednja u ovoj godini, a prva za nove ministre i potpredsjednike Vlade. Ministrica financija Martina Dalic, ministar zas
Foto: Boris Ščitar/Pixsell
\'24.05.2004.Zagreb - Inina zgrada na Aveniji Veceslava Holjevca Photo: Boris Scitar/Vecernji list\'
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
'5.4.2006., Vlada RH, Markov trg 2, Zagreb - Martina Dalic na sjednici Vlade. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
05.01.2011.
u 10:00
Niko Dalić u kombinaciji je bio i prije imenovanja supruge Martine, ali smatra se da će mu njezina funkcija sada odmoći iako je stručnjak i u Ini radi već niz godina
Pogledaj originalni članak

Što se više približava 17. siječnja, kada će biti postavljen novi Nadzorni odbor Ine, koji će pak smijeniti stare i odabrati nove hrvatske članove uprave te naftne kompanije, u igri je sve više kandidata za te pozicije.

Šuker demantira

Uz Miru Skalickog, Davora Mayera i Jasminka Umičevića, čija su imena prva isplivala, sada se čuje da je u kombinaciji za upravu Ine i suprug nove ministrice financija Niko Dalić, inače direktor Sektora za istraživanje u Ina-Naftaplinu, ali i hadezeovac Vladimir Vranković, nekad šef Skupštine Janafa i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, navodno povezan s aferom Brodosplit, te Želimir Šikonja, direktor Sektora istraživanja i proizvodnje nafte i plina za JI Europu. Mediji su nagađali da se u upravi Ine želi vidjeti i Vedran Duvnjak, predsjednik Fonda za privatizaciju, te smijenjeni ministar financija Ivan Šuker, što je on pak odlučno demantirao rekavši kako ni s kim o tome nije razgovarao te da o tome ne zna ništa.

Njegov ulazak u upravu bio bi nelogičan budući da je, kao i ostali političari, morao izaći iz NO-a te kompanije, a u prilog mu ne ide ni svjedočenje pred saborskim povjerenstvom za Inu kada je rekao da je glasao za ugovore koje nije niti pročitao. Kada je riječ o Daliću i Šikonji, poznavatelji naftnog biznisa kažu kako su to stručnjaci koji su barem dva desetljeća vezani uz Inu te kako njihov ulazak u upravu ne bi bio sporan. No, za Dalića ipak kažu kako mu je "otegotna" okolnost to što mu je supruga postala ministrica financija iako je on u igri bio i prije njezina imenovanja na tu dužnost.

Stoga smatraju da bi se njegov ulazak u upravu u negativnom kontekstu povezivao s njezinom novom funkcijom. Za Vrankovića pak naši sugovornici ocjenjuju da mu mjesto nije u Ini. Ime Vedrana Duvnjaka, smatra se u naftaškim krugovima, pušteno je tek kao probni balon, a novi Nadzorni odbor u koji ulazi Davor Štern, Damir Vanđelić i Gordana Sekulić, kako doznajemo, inzistirat će na tome da u upravu te naftne kompanije uđu isključivo ljudi stručni u naftnom biznisu. I to, kako kažu, stručnjaci iz same Ine ili oko Ine jer ih u toj kompaniji čeka ozbiljan posao.

Probni baloni

Prednost daju ljudima koji rade u Ini ili su nekad radili jer je riječ o velikom sustavu i puno se lakše uhodati onima koji ga poznaju nego nekome sa strane tko o funkcioniranju Ine ne zna ništa. Vlada, kao drugi najveći dioničar, u upravi te kompanije ima tri svoja predstavnika, Tomislava Dragičevića, Josipa Petrovića i Dubravka Tkalčića. Njihovom smjenom i odabirom novih, nestranačkih članova iz redova naftnih stručnjaka Vlada bi trebala osigurati protutežu mađarskom MOL-u, pojedinačno najvećem dioničaru koji zasad drži 47 posto dionica Ine.

Svi spomenuti kandidati, iako su nečija imena vrlo vjerojatno samo probni baloni, još obavljaju razgovore o svom transferu u Inu, a neki će pristati u upravu ući samo ako i preostala dva kandidata budu stručnjaci nepovezani s HDZ-om. U suprotnom smatraju da sve skupa ne bi imalo smisla. I dok se kalkulira imenima novih članova uprave, dionica Ine već se drugi dan drži na 3200 kuna, što je rekordna cijena u posljednje tri i pol godine. I dalje se vodi bitka između Vlade, odnosno mirovinskih fondova i MOL-a koji nastoje spriječiti tu kompaniju da preuzme većinsko vlasništvo u Ini. MOL je, podsjetimo, dao privatnu ponudu za otkup Ininih dionica po cijeni od 2800 kuna kako bi se domogao 51 posto dionica te kompanije, ali su se u igru uključili mirovinski fondovi, navodno potaknuti informacijama o povećanju proizvodnje plina u Siriji i većoj profitabilnosti Ine, te ponudili veću cijenu za dionicu.

U igru se ubacio i misteriozni američki investitor pa se čini da MOL neće uspjeti prikupiti dovoljan postotak dionica jer je teško očekivati da će mali dioničari dionice prodavati za 2800 kuna ako za njih na burzi mogu dobiti 3200. Hanfa pak istražuje je li pak američki investitor povezan s MOL-om, a MOL je od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja zatražio istragu jer sumnjaju da su se mirovinci udružili u kartel kupujući Inine dionice.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

Avatar Ledeni
Ledeni
10:50 05.01.2011.

Ma propašće država ako on ne bude u nadzornom odboru. Sve stručnjak do stručnjaka, ali žene su im ministrice pa imaju problema. A ostali su svi nekompetentni. Umrijet\' ćiu osd smijeha.

Avatar 170619890000
170619890000
10:46 05.01.2011.

... eto hebiga sada ... čovjek ima refernce biti član NO INE no sad mu smeta što je muž sposobne supruge koja je ministrica u vladi ... ?!?! ... znači treba neke uličare bez porijekla naći i oni su jamstvo kako će se stvari super odrađivati ... strava ...

SK
skinner
14:40 05.01.2011.

ti Boga u hadezeu i oko hadezea sve sami sposobni stručnjaci... dok država propada ekonomski i moralno... i niko ništa ne zna, ne čuje, ne vidi, ....