Statistika

Najbolji fondovi ulagali na tržišta BRIC-a, SAD-a i Nove Europe

Foto: Arhiva Vl-a
Najbolji fondovi ulagali na tržišta BRIC-a, SAD-a i Nove Europe
07.04.2010.
u 11:59
Crobex je u ožujku porastao 0,22 posto, Crobex10 1,82 posto, a obveznički Crobis bilježi pad od 0,98 posto. Vodeći američki indeksi Dow Jones, Nasdaq i S&P 500 porasli su od 5 do 5,4 posto.
Pogledaj originalni članak

Ožujak je potvrdio pozitivan trend koji fondovi bilježe zadnjih šest mjeseci. Naime, rekordan broj fondova, čak 81, porastao je. Samo je četrnaest fondova ostvarilo negativne rezultate. Među najuspješnijih dvadeset nema nijednog fonda koji investira u regiji, najbolji su bili fondovi koji investiraju na tržišta BRIC-a, SAD-a i Nove Europe. Najveće prinose u ožujku bilježe pak dionički fondovi.

Statistički gledano, mješoviti su fondovi među svim grupama prošli najlošije dok novčani i obveznički s po jednom iznimkom svi bilježe rast. Crobex je u ožujku porastao 0,22 posto, Crobex10  1,82 posto, a obveznički Crobis bilježi pad od 0,98 posto. Vodeći američki indeksi Dow Jones, Nasdaq i S&P 500 porasli su od 5 do 5,4 posto.

Nijedan fond nije pao više od tri posto

Ožujak je prvi mjesec u zadnjih pola godine u kojem nijedan fond nije pao više od tri posto. Fondovi su ostvarili mjesečne rezultate u rasponu od 12,5 do -2,11 posto. Pedeset i tri fonda porasla su više od jedan posto, a dvadeset i pet ih je ostvarilo prinos veći tri posto. Trinaest je fondova poraslo više od pet posto. Palo je ukupno četrnaest fondova. Većina ih bilježi pad manji od jedan posto. Pet ih je palo više od jedan posto a samo jedan je zabilježio pad veći od dva posto. Među deset najuspješnijih fondova nalaze se isključivo dionički fondovi, a predvode ih AC Rusija i NFD Nova Europa. Među prvih su se dvadeset pored dioničkih uvrstila još dva mješovita fonda.

Među najboljima od 66 dioničkih i mješovitih fondova nalaze se oni koji najviše investiraju na svjetska tržišta. Najveće prinose u grupi dioničkih fondova bilježe AC Rusija (12,50 posto), NFD Nova Europa (8,72 posto) i Ilirika BRIC koji je porastao 7,66 posto. Kod mješovitih je najveći rast ostvario ST Aggressive s mjesečnim prinosom od 4,40 posto. Slijede ga s rastom od 3,87 odnosno 2,48 posto Allianz Portfolio i KD Balanced. Kod dioničkih i mješovitih fondova najveći pad od 2,11 odnosno 1,86 posto, zabilježili su Erste Total East i OTP uravnoteženi.

Porasli svi obveznički osim Select Eurobonda

Osim Select Eurobonda, koji je pao 0,05 posto, svi su obveznički fondovi porasli. Bilježili su prinose u rasponu od 0,96 do 3,09 posto. Čak ih je osam poraslo za više od jedan posto, a najuspješniji je bio PBZ Bond s rastom od 3,09 posto.

Novčani su fondovi u ožujku s iznimkom Platinum Casha (-0,35 posto) također svi porasli. Ostvarili su prinose u rasponu od 0,09 do 0,58 posto. Najuspješniji su bili Allianz Cash i Erste Euro-Money s rastom od 0,58 odnosno 0,57 posto. Rast veći od 0,40 posto bilježi devet od ukupno devetnaest novčanih fondova.

Prinosi fondova u ovoj godini kreću se u rasponu od 14,87 do -7,02 posto. Pozitivne rezultate bilježi 79 fondova. Četrdeset i jedan fond porastao je više od tri posto, a dvadeset i tri su porasla više od pet posto. Sedam je fondova poraslo više od sedam posto, a najuspješniji su Aureus US Equity i AC Rusija s rastom većim od 14 posto.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.