nova tvrtka

Njemačka kani smanjiti temeljni kapital, a mi ga povećavamo?!

Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
Njemačka kani smanjiti temeljni kapital, a mi ga povećavamo?!
13.11.2012.
u 18:00
Novotny: 
To je zastarjeli koncept i nema utjecaja na ekonomsku politiku
Pogledaj originalni članak

Najava ministra pravosuđa Orsata Miljenića o povećanju temeljnog kapitala za društva s ograničenom odgovornošću sa 20.000 kuna na 50.000 ili čak 100.000 kuna te dioničkih društava sa sadašnjih 200.000 na čak milijun kuna podijelila je mišljenja na tržištu o tome treba li takvo što poduzimati jer temeljni kapital ionako nije mjerilo odgovornosti, smatraju neki analitičari, dok dio njih misli kako će veći kapital pokazati ozbiljnost poslovanja. Ali oni i koji jesu za povećanje misle da to treba uvesti postupno ili čak ne primijeniti retroaktivno.

Izbjeći retroaktivnost

Profesor Jakša Barbić, inače autor Zakona o trgovačkim društvima devedesetih kada je i predložena sadašnja visina temeljnog kapitala, smatra da ga treba povećati te da je već i tih davnih godina bio prijedlog da temeljni kapital bude veći, primjerice za d.o.o. 50.000 kuna. No u konačnici ga je Sabor ipak izglasao na sadašnjih 20.000, odnosno 200.000 kuna. – Povećanje temeljnog kapitala je pohvalno, ali se ne bi smio primjenjivati retroaktivno. Odnosno, oni koji su već registrirani na sadašnjim visinama temeljnog kapitala, to bi trebali i zadržati. Ali i ne dopustiti pritom da netko smanji temeljni kapital ako mu je sada, primjerice, 50 tisuća umjesto zakonskog minimuma od 20 tisuća za d.o.o. – kaže Barbić.

No jasno je da temeljni kapital može samo uputiti na ozbiljnost, ali ne i povećanu odgovornost. Za takvo što svaka bi kompanija više računa morala voditi o adekvatnosti što kod nas, s obzirom na velik broj stečajeva, nije slučaj. Analitičar Damir Novotny kaže kako, primjerice, Njemačka razmišlja o smanjenju temeljnog kapitala jer, kako kaže, temeljni kapital zastarjeli je koncept koji nema utjecaj na ekonomsku politiku.

Tvrtke od 10 kuna ostaju

Temeljni kapital se naime već sljedeći dan može potrošiti pa se zato više brige mora voditi o odgovornom poslovanju i stvaranju novih ideja. A one se mogu stvoriti za računalom bez osnivanja tvrtke. I ekonomist Ljubo Jurčić smatra da bi povećanje temeljnog kapitala bilo gubljenje vremena i da je puno važnije od toga postaviti sektorsku politiku radi unapređenja poslovanja. Petar Lovrić iz Udruge malih i srednjih poduzetnika pri HUP-u pozdravlja prijedlog jer misli da će se tako shvatiti što je to društvo kapitala, ali i kaže kako je potrebno dati vremensku prilagodbu za to povećanje. Za one koji nemaju novca i dalje ostaje opcija otvaranja jednostavnih društava za 10 kuna, što je praksa i u zemljama EU.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.