Energenti

Obama želi smanjiti uvoz sirove nafte u SAD za trećinu

Foto: AFP
Obama želi smanjiti uvoz sirove nafte u SAD za trećinu
31.03.2011.
u 10:07
Analitičari smatraju da je Obamin plan o smanjenju uvoza sirove nafte za trećinu u idućih deset godina vrlo ambiciozan cilj koji će biti teško provesti jer će vjerojatno naići na brojne prepreke
Pogledaj originalni članak

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je SAD da u sljedećih deset godina smanji uvoz sirove nafte za trećinu. Analitičari smatraju da je to vrlo ambiciozan cilj koji će biti teško provesti jer će vjerojatno naići na brojne prepreke. Naime, Obama vjeruje kako SAD do 2035. godine mora dobivati 80 posto električne energije iz alternativnih izvora.

Izvori bliski američkoj vladi tvrde da će Obama pokušati smanjiti ovisnost SAD-a o uvoznoj nafti povećanjem domaće proizvodnje energenata, ponudom poticaja za potrošnju biogoriva i prirodnog plina te proizvodnjom energetski učinkovitijih automobila i kamiona.

Obama je već prije ukazivao na rastuću cijenu goriva kao jedan od faktora koji ukazuje na potrebu za sveobuhvatnim energetskim planom, piše BBC.

- Imamo još puno posla na području energetike. Cijena goriva je posljednji put bila ovako visoka 2008. godine, za predsjedničke kampanje – tvrdio je Obama koji nije prvi američki predsjednik koji želi SAD napraviti energetski neovisnom državom.

Cijena goriva u SAD-u je od početka godine narasla za više od 50 centi po galonu, djelomično zbog poskupljenja sirove nafte izazvanog nemirima na Bliskom istoku. Prošli je tjedan tako prosječna cijena galona (3,78 litara) goriva na pumpama u SAD-u iznosila 3,58 dolara.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar DucMan
DucMan
11:18 31.03.2011.

Pljačkajući tuđu? Dobro mu ide. Amerika je otkrilča politiku invazije na naftom bogate zemlje a on samo nastavlja tim pute,.

UN
unbekant
13:36 31.03.2011.

Obama laze sve,nista od njegvi predizbornih obecanja ni je ispunjeno,pa nece niti ovo jos jedno lazno obecanje,samo mlati praznu slamu,tipicno crnacki....