Fiskalna disciplina

Prekoračenje državnih proračuna rješava se ostavkom ministara

Foto: 'THIERRY ROGE'
Prekoračenje državnih proračuna rješava se ostavkom ministara
18.06.2010.
u 20:00
Do početka zime javnosti bi trebao biti predstavljen prvi zakon o fiskalnoj odgovornosti koji bi Saboru onemogućio da bez 2/3 većine prihvati proračun s deficitom većim od dva posto.
Pogledaj originalni članak

Prije nego što ih predstave u vlastitim parlamentima, zemlje članice EU morat će prijedloge svojih proračuna za 2012. godinu predočiti vlastima u Bruxellesu. Kakve će biti ovlasti Bruxellesa i koliko će pojedine članice zadržati suvereniteta nad svojim proračunima raspravljat će se sve do listopada, kada je sazvan novi summit čelnika EU o toj temi. Ovotjedni je završio dogovorom o sankcijama protiv zemalja koje budu iskakale iz dogovorenih okvira i nagrada za, kažu, "dobre učenike".

Ukidanje prava glasa

Još nema suglasnosti o njemačko-francuskom prijedlogu da se zemljama koje krše zadane deficite ukine pravo glasa u europskim institucijama uz objašnjenje da bi ta mjera vjerojatno tražila promjenu Ugovora o Europskoj uniji.

– Monetarna unija nije dovoljna da bi se vratilo povjerenje u javne financije. Za to je potrebna i fiskalna unija – komentira bankarski analitičar Hrvoje Stojić koji je uvjeren da će Europa uspjeti skrojiti tijela i procedure koji će omogućiti da se fiskalna politika kontrolira s jednog mjesta. Stojić kaže da se razrađuje stvaranje fiskalnih odbora u kojima bi bilo što više neovisnih stručnjaka.

– Kako nitko sam od sebe neće raditi dramatične rezove, potreban je poticaj od zajedničkih tijela. Labavljenja kriterija iz Maastrichta neće biti, ali će se vjerojatno neko vrijeme priznavati postojeće stanje – kaže Stojić. Gotovo sve članice eurozone imaju fiskalni deficit veći od 3 posto, neki i četiri puta, zbog čega će iduće desetljeće biti obilježeno reformama i drastičnim mjerama štednje. Fiskalnom se disciplinom na normativnoj razini bavi i hrvatska Vlada koja je počela raditi na svom prvom zakonu o fiskalnoj odgovornosti.

Najvažniji dio

Zakon bi trebao biti predstavljen javnosti do početka zime, a kad se prije dva mjeseca predstavljao Vladin program gospodarskog oporavka, premijerkin savjetnik Borislav Škegro nazvao ga je njegovim najvažnijim dijelom. Takav zakon onemogućio bi Saboru da bez dvotrećinske većine prihvati proračun s deficitom većim od 2 posto, rekao je Škegro.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

MI
miso
00:17 19.06.2010.

Mislim, stvarno, nijedna točka Jadrankinog plana ne sadrži neizbježnu točku davanja ostavke (odstupanja Vlade) kad se pokaže da njezine mjere ne daju rezultate. A to je osnovno. Uvijek se traže neki izgovori sa strane za to što nama ne ide dobro. Prvo, Vlada treba ponuditi ostavku, drugo ako nitko nema bolje rješenje neka vladaju. Ovako rade samo budale iz svog naroda.

ST
standup
15:00 19.06.2010.

miso...Hrvatska je naviknula zíviti na Kredit,..a sada kad je Kiza..Kredita visé nima..(bez Velikih granacija),..a i kada se dobije Kredit-Silna Administracija ..sebi prvo podili,..a Radnicima i Sirotinji..ono cá ostane..!!

UK
Ugo Kajvez
23:57 18.06.2010.

Škegro bi trebao dobiti DOŽIVOTNU ROBIJU NA GOLOM OTOKU a ne mogučnosti da savjetuje državno gospodarstvo . . . ... počeo sam se ozbiljno nadati da će partizani opet odu u šume .....