istraživanje

Prosječna plaća tijekom ljetnih mjeseci pala za 5 posto

Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
Prosječna plaća tijekom ljetnih mjeseci pala za 5 posto
29.08.2012.
u 14:16
Prosječna neto plaća trenutačno iznosi 5.541 kunu, odnosno 5.655 kuna s bonusima i božićnicama
Pogledaj originalni članak

Prosječna neto plaća u Hrvatskoj tijekom ljetnih mjeseci pala je za 5 posto u odnosu na razdoblje od ožujka do svibnja, javlja portal MojPosao. Podaci prikupljeni putem servisa MojaPlaća pokazuju da prosječna neto plaća trenutačno iznosi 5.541 kunu, odnosno 5.655 kuna s bonusima i božićnicama.

U posljednja tri mjeseca najbolje su plaćeni poslovi u tvrtkama kojima je primarna djelatnost farmacija, čiji zaposlenici imaju plaće 35 posto iznad prosjeka. Iza njih su zaposleni u leasing tvrtkama sa 34% višom plaćom te informacijskim tehnologijama, gdje su plaće 27% više od prosjeka. Najniže plaće zabilježene su pak u turizmu i ugostiteljstvu te u šumarstvu.

Doktori i magistri bolje plaćeni

Pokazalo se da obrazovanje igra značajnu ulogu u dobivanju bolje plaće. Najvišu plaću, čak 66 posto višu od prosjeka, imaju ispitanici s poslijediplomskim obrazovanjem. Završeni magisterij ili doktorat povećavaju plaću u prosjeku za čak 104 posto u odnosu na srednju stručnu spremu, a fakultet za 48 posto.

Na visinu plaća utjecaj ima i vlasnička struktura tvrtki – plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu za 11 su posto veće od prosjeka, dok su zaposlenici tvrtki u domaćem vlasništvu plaćeni za 7 posto slabije od prosjeka. Plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu 8 posto su više od prosjeka, dok su i dalje najniže u udrugama – 9 posto manje od prosjeka.

Naknadu za prijevoz dobiva 64 posto zaposlenika, edukaciju 23 posto, dok 24 posto zaposlenika nema nikakve beneficije na radnom mjestu.

Stanje u svijetu

Kakvo je po pitanju plaća stanje u svijetu?

– U većini europskih zemalja plaće se posljednjih godina vrlo malo povećavaju, u 2011. godini prosječan rast iznosio je 2,7% – kaže Marko Oltean, voditelj prodaje i odnosa s klijentima portala MojPosao.

– U SAD-u su izdvajanja za zaposlenike također u padu, pa su u 2011. plaće rasle za 2,7%, kao i u Europi. Činjenica da se u 2013. godini očekuje rast plaća od 2,9% najbolje odražava raspoloženje u SAD-u gdje poslodavci općenito imaju manje problema s privlačenjem kandidata, iako zaposlenike s 'ključnim' vještima još uvijek teško pronalaze i zapošljavanju – dodaje Oltean.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

ML
mlincici704
17:49 29.08.2012.

Prosle godine u ovo doba prosjek place iznosio oko 730 EURA a danas oko 760 EURA.Ne kuzim gdje je tu minus 5 procenata.Hoce li mi tko objasniti-

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
20:58 31.08.2012.

Statistika