Bez potpore

Rodoljub Drašković jedini je investitor iz Srbije u Hrvatskoj

Foto: Arhivska fotografija
Rodoljub Drašković jedini je investitor iz Srbije u Hrvatskoj
27.07.2010.
u 14:48
Srpske investicije u Hrvatskoj "teške" su samo 20 milijuna eura, dok je ukupan iznos hrvatskih investicija u Srbiji 25 puta veći.
Pogledaj originalni članak

BEOGRAD - Zbog jednog razloga Rodoljubu Draškoviću, vlasniku Swisslion Takova, zavide kolege poduzetnici jer on je, doslovce, prvi i jedini investitor iz Srbije u Hrvatskoj. Ni prije ni poslije ljeta 2008. kada je Drašković kupio Eurofood market iz Siska, to više nikome nije pošlo za rukom, piše beogradski B92.

Zato bilanca srpskih investicija u Hrvatskoj iznosi samo 20 milijuna eura, dok je ukupan iznos hrvatskih investicija u Srbiji 25 puta veći, tvrdi B92 i donosi Draškovićevo iskustvo kojemu u Hrvatskoj, kako kaže, ne cvjetaju ruže.

- Niti imam potporu tamo, niti imam podršku odavde. Vrlo je teško na hrvatskom tržištu opstati kao srpska firma. Radim na rubu egzistencije, iako imam ambiciozne planove i ne predajem se - kaže Drašković, a na pitanje zašto su Agrokor, Atlantic grupa, Nexe grupa, Našice cement i mnogi drugi mogli ulagati u Srbiju, a Imlek, Galeb ili Delta nisu mogli u Hrvatsku, odgovara kako je to pitanje za one koji nisu uspjeli ''ući'' tamo.

- Političke prilike to jednostavno ne dopuštaju. Nismo dobrodošli. Nitko od srpskih vlasti nam u tom smislu ne nudi pomoć. Istodobno hrvatski gospodarstvenici imaju neusporedivo veću potporu države za nastup na srpskom tržištu. Počev od porezne politike, preko financijske potpore pa do kreiranja ozračja za ulaganja. Kada je u pitanju interes hrvatske ekonomije, oni su jedinstveni, dok naša država ne vodi računa o nastupu naših firmi u regiji - ocjenjuje Drašković.

Pokušaj Radoslava Veselinovića, predsjednika Galeb grupe, da preko brokerske kuće Ilirika na burzi kupi većinski paket dionica tvrtke Pluto iz Zagreba propao je.

- Službeno objašnjenje bilo je da sam zakasnio jedan dan s dostavljanjem ponude. Kasnije sam čuo da su razlozi ipak bili politički. Čitao sam u tamošnjem tisku kako srpskoj tvrtki nije dopušteno preuzimanje hrvatske tvrtke. Vidio sam da je postojao žestok otpor javnosti - prisjećao se Veselinović.

Pluto je na kraju preuzeo riječki MGK Pak, a Veselinoviću je žao što mu tada nitko nije pomogao u namjeri regionalnog investiranja.

- Imao sam jedino pomoć domaćih banaka - kaže Veselinović i dodaje kako zavidi hrvatskim kolegama na potpori koju im pruža državni vrh.

- Na žalost, mi takvu pomoć nemamo - konstatira on.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MR
mrvecdam
03:06 28.07.2010.

a stalno kukaju i bune se da ne mogu nista izvesti,a niko ih i nece nego ludi srbi.ne zovu ih zanista bunjevcima