PROMO

Sindikalisti i autobusni prijevoznici najavljuju: Najesen djecu neće imati tko voziti u školu

Foto: PR
Foto: PR
Foto: PR
26.07.2018.
u 09:11
Autobusni javno linijski prijevoznici zahtijevaju sklapanje novog ugovora do 30.11.2019., te s tim u vezi Vladu mole za hitan sastanak. Ukoliko do navedenog ne dođe najavljuju obustavu prijevoza početkom školske godine.
Pogledaj originalni članak

U ponedjeljak 22.07.  u Zagrebu je održan sastanak Udruge sindikata vozača i prometnih radnika i Sindikat prometa i veza, a dva dana kasnije, 24.07. u Samoboru sastanak Udruge hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika. Sa oba sastanka upućena su pisma Vladi i nadležnim ministarstvima s najavom štrajka upozorenja vozača, a potom i kompletne obustave javno linijskog prijevoza početkom školske godine ukoliko ne budu sklopljeni ugovori o javnim uslugama sukladno uredbi EU 1370/2007. 

U svojem pismu, predstavnici Udruge sindikata vozača i prometnih radnika i Sindikata prometa i veza u ime 7 000 radnika prije svega vozača autobusa, skreću pozornost Vladi na alarmantno stanje i nered koji vlada u javnom linijskom prijevozu putnika u cestovnom prijevozu te upozoravaju na tešku situaciju i brojne nepravde s kojima se zadnjih dvadesetak godina suočavaju hrvatski javni linijski prijevoznici i njihovi zaposlenici, a sve zato jer ne postoje jasna pravila i zakoni u prijevozu putnika u Republici Hrvatskoj. 

U pismu sindikata uz ostalo navodi se kako je: „Republika Hrvatska je zaštitila Jadroliniju i domaće prijevoznike u pomorskom prijevozu putnika i vozila između kopna i otoka i njihove radnike dugogodišnjom koncesijom, od stranih i ostalih prijevoznika. Nije ih izložila natječajima nego priznala im povijesna prava i osigurala im subvencije da bi zadržali domaće radnike i mornare i dala vremena za prilagodbu. Republika Hrvatska je HŽ putnički prijevoz također zaštitila kako tvrtku tako i zaposlenike sa dugogodišnjom koncesijom i subvencijama, priznala im stečena prava, nije ih izložila tržištu nego dala vremena za prilagodbu.“ 

Foto: PR

Istovremeno je autobusne javno linijske prijevoznike ostavila na milost i nemilost surovoj hrvatskoj stvarnosti, stoga se s pravom pitaju zašto se diskriminiraju djelatnici ove branše i kako je moguće da su europske države iz našeg okruženja poput Slovenije, Austrije i Njemačke javno linijski prijevoz putnika autobusima mogle urediti sukladno uredbi EU, a mi ne možemo? Odgovore na ova pitanja traže u najkraćem mogućem roku, a ukoliko ih ne dobiju hrvatski vozači autobusa biti će primorani krenuti u štrajk.  

Strpljenja više nemaju niti članovi Udruge hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika koja okuplja  29 vodećih hrvatskih autobusnih prijevoznih poduzeća koja održavaju preko 80% županijskih linija od Vukovara do Dubrovnika. Od svojih su sindikata zaprimili dopise u kojima ih se obavještava da će započeti sa štrajkovima početkom školske godine jer se osjećaju diskriminirano i nezaštićeno, a kako dijele sudbinu svojih radnika odlučili su podržati njihove zahtjeve.  

U njihovom pismu upućenom Vladi i ministarstvima između ostalog stoji: „Unatoč nizu obećanja zadnjih godina, od stupanja na snagu nadležnog zakona (12.5.2018.) nije donesen pravilnik temeljem kojega bi se definirao sustav Ugovora o javnim uslugama. Zakonska obveza je da se Ugovori o javnim uslugama sklope do 30.11.2019. Za nas je u potpunosti neprihvatljivo produljenje roka početka Ugovora u javnim uslugama, jer bi isto značilo propast naših poduzeća.“ 

Baš kao i sindikati, autobusni javno linijski prijevoznici imaju samo jedan zahtjev: sklapanje ugovora o javnim uslugama prema Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu do 30.11.2019., te s tim u vezi Vladu mole za hitan sastanak najkasnije do 7.8.2019. Ukoliko do navedenog ne dođe najavljuju obustavu prijevoza početkom školske godine. 

 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.