Ocjena D&B-a

Slab oporavak Hrvatske u 2010., krediti HBOR-a mogu biti opasni

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Slab oporavak Hrvatske u 2010., krediti HBOR-a mogu biti opasni
12.05.2010.
u 09:59
Najveća bonitetna kuća na svijetu Dun & Bradstreet dodijelila je Hrvatskoj i dalje rejting DB3d, što je svrstava u zemlje s blagim rizikom poslovanja.
Pogledaj originalni članak

Najveća bonitetna kuća na svijetu Dun & Bradstreet dodijelila je Hrvatskoj i dalje rejting DB3d, što je svrstava u zemlje s blagim rizikom poslovanja. U izdanju Dun & Bradstreetove mjesčne publikacije International Risk and Payment Review za tekući mjesec, rejting se povisio Hong Kongu, Singapuru i Tajvanu, a snizio Latviji i Tajlandu.

U regiji i dalje najviši rejting ima Slovenija (DB2c), a slijede Mađarska (DB3d), Albanija (DB4a), Makedonija (DB4b), Srbija (DB4d) i BIH (DB6a).

Prema podacima D&B-a, 23,5% plaćanja hrvatskih poduzeća stranim poduzećima kasnilo je više od 30 dana od ugovorenih rokova. 65% plaćanja izvršeno je u dogovorenom roku, dok je 8.9% plaćeno sa 60 ili više dana zakašnjenja od ugovorenog roka. 2,2% plaćanja kasni više od 120 dana. D&B i dalje preporučije stranim investitorima da poslovanje s hrvatskim poduzećima osiguraju akreditivom. Zbog kreditne krize i smanjenja profitabilnosti poduzeća, plaćanje stranim partnerima i dalje ostaje izazov za hrvatska poduzeća.

Nakon pada ekonomske aktivnosti u 2009. godini (D&B procjenjuje pad BDP-a 5,7%, te pad industrijske proizvodnje za 9,3%), u ranoj fazi 2010. godine vidljivi su tek mali znakovi oporavka. Dapače, industrijska proizvodnja pala je 5,5% u prva dva mjeseca, a domaća i strana potražnja su slabe, ističu u D&B-u. Domaća poduzeća nisu sklona gomilanju zaliha zbog nesigurne situacije na tržištu. Potrošači se boje otkaza (nezaposlenost se popela na 12,2% - najveća razina nakon travnja 2006. godine), a kao rezulatat toga je pad maloprodaje 13,9%.

Nakon neuspješnih antirecesijskih mjera, ističe se u publikaciji, Vlada se koncentrirala na nove fiskalne mjere kako bi privukla strane investitore i poticala potrošnju. Tu će pomoći i HBOR s dodatnim financijskim sredstvima. D&B smatra kako to kreditiranje može biti opasno jer se mogu kreditirati i ona poduzeća koja su ne samo pogođena krizom, nego i ona koja su fundamentalno neprofitabilna.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

UK
Ugo Kajvez
10:37 12.05.2010.

Sve zato jer je KRIVI sustav postavljen u hrvatskoj .... neoliberalni i dodvornski zapadu i stranim bankama ................ pljunite mi ako nije tako !!

AU
autoritet
10:53 12.05.2010.

bonitetne kuće su obični američki mafijaši koji u dogovoru s bankama određuju rejtinge - oni odrede niži rejting = banka ostvari više kamate. upravo zato EU i kreće u formiranje svoje agencije

KR
kreont
12:17 12.05.2010.

Kad nam je raiting bolji od Albanije i Srbije a puno ispod Slovenije. E pa super smo. Nama je baš super. Ova recesija je odlična dajte nam još 2,3 takve. Dajte nam još nekoliko Podravčeca tako da nam raiting poraste.