Inoinvestitor

Srpski kralj šećera M. Kostić ulazi u hrvatsko hotelijerstvo

Foto: ''
Srpski kralj šećera M. Kostić ulazi u hrvatsko hotelijerstvo
02.11.2010.
u 20:30
Zasad je nepoznato na koji veliki hotel puca M. Kostić, ali se nagađa da su izgledni splitski Lav te Kempinski.
Pogledaj originalni članak

Kriza u Hrvatskoj stvara uvjete i za ulazak srpskoga kapitala, potvrdio je to srbijanski kralj šećera Miodrag Kostić najavivši dvije skore akvizicije u Hrvatskoj.

Detalji nepoznati

Za razliku od pozamašnih hrvatskih ulaganja u Srbiji, o srpskim se ulaganjima u nas dosad govorilo tek kako ulaze na mala vrata poput propalih Miškovićevih franšiza Costa Coffeeja i Alda. Kostić, međutim, ne skriva interes. Zanimaju ga, tvrdi, kompanije u turizmu i poljoprivredno-prehrambena tvrtka u Slavoniji kojih će vlasnik postati najkasnije u roku od godinu dana.

Detalji akvizicija koje će podebljati carstvo jednog od deset najbogatijih srbijanskih tajkuna, "teškog" oko 300 milijuna eura, zasad se drže u tajnosti. No nije tajna to da je mnogo luksuznih hotela koji se potiho ili uz medijsku pompu prodaju godinama ili je vlasnike na razmišljanje o tome natjerala kriza, koju će teško sanirati vrhunskim rezultatima protekle sezone. Među njima su Štrokovi Jadranski luksuzni hoteli, splitski Le Meridien Lav, hotel Kempinski i luksuzne vile u Savudriji, Orešarov Novi resort u Novom Vinodolskom, Sunčani Hvar... Štroka i Jadranske luksuzne hotele analitičari zasad drže prevelikim zalogajem za bilo koga zbog duga od 120 milijuna eura.

Prodaju, ali tajno

Oni bi, tvrdi se, bili uteg i za profitabilnije branše, poput Kostićeve, a ne samo za hotelijere od kojih su u krizi najbolje prošli oni koji uopće nisu ulagali ili su pak poslovali s kampovima. Usto, neslužbeno doznajemo, kako nitko s Kostićeve strane nije na bilo koji način pokazao interes za JLH, jednako kao ni za splitski Le Meridien Lav u suvlasništvu australskoga Hrvata Slavka Jima Bošnjaka i građevinskog poduzetnika Ivice Kurtovića.

Kurtović od samog otvaranja Lava u koji je uloženo 80 milijuna eura tvrdi da je njegov 50-postotni dio na prodaju jer ga ne zanima hotelijerski biznis, a i Bošnjak bi o "nemoralnoj ponudi" najvjerojatnije promislio. Mnogo je, doznajemo, zainteresiranih za Kurtovićev dio. No, hotel je završio najbolju financijsku godinu od otvaranja i nema razloga za njegovu ubrzanu prodaju, poručili su iz Le Meridien Lava.

Uz Oreškovićev Novi resort najizglednijim dijelom Kostićeva carstva čini se tako hotel Kempinski kojega je Hypo banka u cijelosti postala vlasnik preuzimanjem 75 % vlasništva u slovenskoj tvrtki Skiper. Navodno su iz Hypa za hotel već tražili 250 milijuna eura, no zbog nedostatka zainteresiranih svota je sada prepolovljena. Hypo je navodno u tom projektu izgubio najmanje 70 milijuna eura.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

MP
mparac3
19:25 03.11.2010.

U velikoj su zabludi oni koji misle da Socijalisticka Republika Hrvatska i Srbija nisu drzavotvorno povezane. Jugoslavija je i te kako ziva, svakim danom i zivlja, unatoc tvrdnjama politicara s \'\'nase\'\' i njihove strane. Pa oni i rade po krilatici \'\'tko nas bre zavadi..\'\'......

AL
almador
21:13 02.11.2010.

Poceo je vozeci kombijem cipele iz Italije u Split, pa svercom tih istih cipela jos tamo davne 89-91 a onda kad je zagustilo otisao iz Benkovca gdje je zivio u Beograd i mic po mic se obogatio. Danas ima veliku jahtu kojom plovi po Jadranu i tu je drzi ali tanka naftu u CG , jer nasi bedaci ju drze preskupom. Jedini od tajkuna koji je od vozaca postao bogatas a kojem to nije udarilo previse u glavu, I danas uci dok plovi Jadranom, istina malo su mu klinci puni sebe, ali boze..ko da Todoricevi i slicni nisu. Radnike ne placa bas najbolje no tko ih placa kako zasluzuju. Ja znam samo jednoga koji je tjerao sve direktore da placaju i preplacaju radnike, no Tile je mrtav , a ovi su vragove sluge

OB
-obrisani-
20:57 02.11.2010.

Taj će sjeb*** srpske šećerane kao i ovi u Osječkoj! A onda će preći na hotelijerstvo! Svaka čast!