Desecima hrvatskih tvrtki s košer certifikatom za više od 1000 proizvoda ovih se dana pridružila i bjelovarska Sirela u sastavu Dukat drupe - najveći proizvođač maslaca, svježih, polutvrdih i tvrdih sireva u Hrvatskoj. Zna li se da su košer proizvodi u svijetu, pa i nas sve traženiji jer jamče proizvodnju u strogo kontroliranim uvjetima i uz strogu kontrolu sirovina, nije čudno što se sve više domaćih proizvođača okreće košer certifikatu što ga u Hrvatskoj dodjeljuje Židovska zajednica Bet Israel na čelu s glavnim rabinom dr. sc. Kotelom Da-Donom. Maraska prva Rabin Da-Don kaže kako je prije 12-ak godina, kad je došao u Hrvatsku, Maraska prva dobila košer certifikat, potom i Zvijezda, a danas, primjerice, samo bjelovarski Koestlin ima više od 100 košer proizvoda. Iako su u početku certifikate tražili za izvoz, i u Agrokoru, Badelu, Zvečevu, Trentonu, Meggleu, Viri, Našem Klasju..., u oko 50 hrvatskih proizvođačkih tvrtki brzo su shvatili potencijal košera i na lokalnom tržištu, posebice u turizmu, te ga već smatraju i svojom obvezom. Certificirana košer hrana u skladu sa strogim židovskim propisima i običajima povećat će, naime, prodaju određenog proizvoda oko 20 posto, a osim toga znači i njegovu dodanu vrijednost. Zasad je teško reći koliki je udio košera u Hrvatskoj. No, u svjetskim razmjerima, kao i halal, košer je, doznajemo, rastao dvoznamenkasto i u krizi. Rabin Da-Don kaže kako tržište košer hrane godišnje raste 15, a nekošer od 4 do 5 posto. Svake godine u svijetu se certificira oko 3000 novih košer proizvoda, tako da ukupno svjetsko tržište trenutačno vrijedi više od 600 milijardi dolara. SAD glavno tržište košera Dok halal još uvijek većinom gravitira prema muslimanskim zemljama, populaciji koja čini četvrtinu svjetskog stanovništva, košer konzumira manje od 45 posto Židova. Ne računajući Izrael, gdje se 99 posto stanovnika pridržava košer zakona, glavno tržište je SAD, gdje je prodaja košera sa 142 milijarde dolara u 2003., u 2010. skočila već na oko 250 milijardi. Od oko 7-8 milijuna Židova u SAD-u se samo njih 10-ak posto drži vjerskih uvjerenja i strogo su košer, tako da je u košer kolaču američkih trgovaca, kojega već čini oko 60 posto ukupne prodaje hrane, gotovo 90 posto nežidovskih konzumenata. Riječ je o onima koji u košer namirnicama vide još bolju kontrolu podrijetla i obrade i zdraviju prehranu, vegetarijancima, netolerantnima na laktozu..., dijelom čak i muslimanima. Prema nekim istraživanjima, tako, 55 posto potrošača košer konzumira jer misli da je zdrava hrana, 38 posto vegetarijanaca, 20 posto onih koji se hrane po nutricionističkim pravilima, 16 posto muslimana...
Svjetsko tržište košer hrane godišnje raste 15 posto
VIDEO Novi sirijski vođa osramotio njemačku ministricu. Nijemci bijesni: 'S njim se rukovao, a s njom nije htio'
Njemački medij dodaje i da unutar muslimanske zajednice ne postoji jedinstvena regulacija koja bi se izričito odnosila na rukovanje između žena i muškaraca. Sam Kuran ne sadrži specifičan propis koji bi jasno uređivao ovu vrstu kontakta
FOTO Hrvatski svećenik napravio cjenik za vjernike. Podijelio ih po 'razredima': 'Oni s izvrsnim primanjima neka daju 100 eura'
Minimalni doprinos iznosi 30 eura godišnje, dok su iznosi za kućanstva s "dobrim" ili "izvrsnim primanjima" daleko veći
Javljanje Edija Škovrlja sa snježne A1 postalo viralno, a razlog je ovaj vozač u pozadini
Legendarni reporter otkrio je kakvo je stanje na odmorištu Zir, a u pozadini jedan vozač kamiona nije primijetio javljanje uživo.
Je li ovakva ambalaža put prema čišćoj budućnosti?
U svijetu koji se suočava s rastućim izazovima klimatskih promjena, briga o okolišu postala je ne samo odgovornost nego i ključni imperativ za tvrtke.
Stakleni stropovi i ljepljivi podovi: kako nevidljive prepreke koče napredak žena
Metafore poput "staklenog stropa", "ljepljivog poda" i "potrgane prečke" već su dugo prisutne u jeziku kada se govori o rodnoj neravnopravnosti u poslovnim strukturama.
Točno je košer hrana podliježe boljem nadzoru i dobro je da u Hrvatskoj ima tako puno košer proizvoda. Jedino mi nije jasno gdje je autorica našla podatak da 99% Izraelaca jedu košer hranu?