Investicija

U solarne ploče uložio 200.000 kuna, a vraća mu se 400.000

Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
06.03.2015., Sikirevci - Ivan Lovric iz Sikirevaca prije cetiri je godine otvorio prvu solarnu elektranu u Slavoniji. Ulaganje mu se vec vratilo, a danas radi kao savjetnik za obnovljive izvore energije
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
06.03.2015., Sikirevci - Ivan Lovric iz Sikirevaca prije cetiri je godine otvorio prvu solarnu elektranu u Slavoniji. Ulaganje mu se vec vratilo, a danas radi kao savjetnik za obnovljive izvore energije.
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL
Solarne ploče
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL
Solarne ploče
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL
Solarne ploče
09.03.2015.
u 16:26
Ivan Lovrić iz Sikirevaca prvi je u Hrvatskoj sagradio privatnu i komercijalnu solarnu elektranu
Pogledaj originalni članak

Ivan Lovrić iz Sikirevaca prije četiri je godine na krovu svoje obiteljske kuće prvi u Slavoniji sagradio solarnu elektranu od 10 kilovata, a imala je 52 solarne ploče. Više od godinu dana trebalo mu je da dobije sve dozvole, a zatim je s Hrvatskim operatorom tržišta energije (HROTE) potpisao ugovor na 12 godina o isporuci proizvedene energije.

Ulaganje od 200 tisuća kuna već mu se vratilo, a budući da za struju koju prodaje HEP-u svake godine dobije 50 tisuća kuna, na kraju će biti u plusu za 400 tisuća kuna. U međuvremenu je otvorio tvrtku "Energija iz prirode" i počeo raditi kao stručni savjetnik za obnovljive izvore energije.

Ispod europskog prosjeka

– Svima koji su sagradili solarne elektrane ulaganja će se isplatiti. Danas se dozvole mogu ishoditi već za tri mjeseca. Cijeli sustav već se pomalo uhodao i za one koji žele investirati, postupak je pojednostavljen – kaže Lovrić, čija je elektrana u doba kad je nastala bila peta po redu u Hrvatskoj, ali prva privatna i komercijalna jer su preostale četiri gradile tvrtke.

U iskorištavanju tradicionalnih i novih obnovljivih izvora energije Hrvati su još uvijek daleko ispod europskog prosjeka. Udio proizvodnje električne iz Sunčeve energije u Europskoj uniji je 2,6, a u Hrvatskoj samo 0,02 posto. Međutim, broj onih koji se odlučuju na vlastite solarne fotonaponske elektrane ipak je iz godine u godinu sve veći. Danas ih je u Hrvatskoj već više od pet tisuća. Doduše, način na koji država podupire gradnju elektrana promijenio se pa oni koji se odluče na takav projekt automatski dobivaju 50 posto uloženih sredstava, ali proizvedenu struju ne prodaju HEP-u, nego je koriste za vlastite potrebe.

Besplatna struja

– Posao s elektranama danas se najviše isplati tvrtkama, ali i vlasnici privatnih kuća mogu podignuti kredit i upustiti se u ulaganje. Jedina je razlika što se rok za vraćanje cijele investicije produljio s četiri na pet godina – ističe Lovrić.

Od 15. ožujka do 15. lipnja bit će otvoren natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za obnovljive izvore energije na koji se mogu javiti sve zainteresirane javne ustanove, tvrtke, obrtnici, općine, gradovi, škole i vrtići.

Lovrić drži kako je riječ o odličnoj prilici jer investitori mogu dobiti povrat od 40 do 80 posto uloženih sredstava, a u idućih 20 do 30 godina imat će besplatnu struju. Tvrtke, škole i drugi investitori na taj bi način godišnje na struji mogli štedjeti oko 40 tisuća kuna.

Predsjednik Hrvatske stručne udruge za Sunčevu energiju dr. Ljubomir Majdandžić više je puta isticao golemi potencijal zapošljavanja u solarnoj energetici. U prilog njegovoj tvrdnji govori i to što je korištenje Sunčeve energije 2012. proglašeno najbrže rastućom tehnologijom. – Hrvatski krovovi idealni su za postavljanje fotonaponskih sustava. U konačnici, smanjili bismo uvoz električne energije, a potrošnja bi bila na mjestu proizvodnje i građani bi postali bogatiji – kaže dr. Majdandžić.

>> "Hostel 63" jedini ima solarne ploče na krovu i štedi novac

Foto: Ivica Galović/ PIXSELL

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 64

DU
Deleted user
18:16 09.03.2015.

već i elemetarna logika govori da je tu nešto suludo - ako samo treba nataknuti solarne ploče i zarada je 200.000 kuna, zašto to ne bi napravio svaki stanovnik hrvatske? kome ne trebaju novci? još jedan večernjakov žuti članak, informacije su plasirane parcijalno i stvorena je neistinita slika o situaciji.

VL
17:30 09.03.2015.

Ja znam samo za jednog koji je uložio 400 000 a vratilo mu se 25 000

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
17:24 09.03.2015.

a koliko će koštati zbrinjavanje ploča nakon 18 godina korištenja?