Ekoekonomija

Upravljanje ugljičnim otiskom preduvjet za rast hrvatskih tvrtki

Foto: ARHIVA VL
Upravljanje ugljičnim otiskom preduvjet za rast hrvatskih tvrtki
04.10.2010.
u 07:00
Carlsberg Croatia, jedina hrvatska pivovara koja objavljuje godišnji izvještaj o zaštiti okoliša, lani je smanjila emisiju ugljičnog dioksida 50%.
Pogledaj originalni članak

Upravljanje ugljičnim otiskom, odnosno emisijama stakleničkih plinova, postaje preduvjet za rast poslovanja hrvatskih tvrtki na svjetskoj sceni, pokazuje najnovija studija konzultantske kuće A.T. Kearney. Globalni izvještaj o ugljičnom otisku pokazuje kako je znatno porasla važnost smanjenja ispuštanja stakleničkih plinova u cjelokupnom lancu opskrbe tvrtki.

Zelena prilika za rast

Trend ekološkog razmišljanja predstavlja istinsku priliku za rast hrvatskih tvrtki koje će brzo i učinkovito dovesti svoje poslovanje u zelenu zonu i taj korak iskoristiti za prodor na nova tržišta, posebno povežu li se s globalnim tvrtkama koje slijede taj trend – ističu autori studije.

Kompanije HP i Allianz ističu da su zabilježile rast poslovanja na temelju učinkovitog upravljanja ekološkim pitanjima.

– Nova prilika za rast otvara se upravo u ekološki svjesnom poslovanju. Hrvatske tvrtke koje aktivno upravljaju svojim ugljičnim otiskom dobivaju novu priliku za rast na svjetskoj sceni – kazao je Branko Zibret, potpredsjednik A.T. Kearneyja.

Autori studije ističu da je jedna od pretpostavki za oporavak od globalne krize to što će upravo zelene industrije pokrenuti novi ciklus rasta.

– Hrvatske tvrtke moraju već danas imati odgovor na smanjenje negativnog učinka na okoliš, tj. učinkovito upravljanje ugljičnim otiskom. Time će smanjiti utjecaj negativne energetske bilance u državi, dodatno zaštititi ograničene prirodne resurse te stvoriti priliku za rast poslovanja – kaže se u studiji.

Jedna od domaćih kompanija koja je ozbiljno shvatila svjetske ekotrendove jest Carlsberg Croatia, jedina hrvatska pivovara koja objavljuje godišnji izvještaj o zaštiti okoliša.

Manje otpada i energije

– U odnosu na 2008. koprivnička je pivovara lani smanjila utrošak toplinske energije za 20 posto, što je rezultiralo smanjenjem emisije ugljičnog dioksida u zrak za gotovo 50 posto. Uz manju potrošnju toplinske energije smanjena je i potrošnja vode, ali i količina otpada po hektolitru proizvedenog piva. Uspješnom upravljanju utjecaja na okoliš pridonijela su i trajna ulaganja u modernizaciju postrojenja – kazala je Nina Butić Ivanković, direktorica komunikacija Carlsberga Croatije.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

LO
lojtra
10:55 04.10.2010.

Problem se po običaju locira na krivom mjestu. Nije rješenje u \"hvatanju co2\" iz piva da ne ode u atmosferu (a i kako bi kad je teži od zraka) i optimizaciji proizvodnje nego bi prava mjera bila smanjenje hiperprodukcije tog alkoholnog pića i zabrana naguarvanja piva svima i svemu, pa i maloljetnima. Na koncu SAV co2 iz tog piva završit će u prirodi a najkasnije nakon što se pivopije ispodrigivaju i sl. Jedina prava mjera je dakle smanjivanje konzumacije tog nepotrebnog a sada vidimo i ekološki opasnog pića (kao i svih ostalih gaziranih pića).

Avatar sebastian
sebastian
12:20 04.10.2010.

ispuštanja stakleničkih plinova : nemojte se vi brinuti za te plinove, vi se brinite o radnim mjestima, pa kad budu radna mjesta i izvoz osiguran lako cemo mi onda da se posvetimo nekakvim plinovima, i Kina se neinteresira za plinove itd. ali zato ekspandiraju i poplavkjuju trziste Hrvatske i drugih zemalja, kad ste tako osjetljivi, zasto ne zabranite uvoz iz Kine dok ne smanje staklenicne plinovem mudraci jedni, to vasoj mami bajke pricajte.....uvijek jedno te isto, pa nismo mi budale da to ne primjetimo....!!!

Avatar mmelcic
mmelcic
08:17 04.10.2010.

Ugljični dioksid koji proizvodi čovječanstvo je plin odgovoran za globalno zagrijavanje i klimatske promjene. Ispuštanje ugljičnog dioksida u atmosferu prati se i ograničava po međunarodnim ugovorima koje je potpisala RH. Pozdravljam odgovorno vladanje pivovare i jedan od rijetkih članaka koji o tome obavještavaju javnost. (To je posebno razumljivo od strane pivovare gdje tehnološki proces uključuje fermentaciju koja rezultira ugljičnim dioksidom)