KRAJ MUKAMA TEKSTILNOG DIVA?

Varteks dogovorio interventni kredit, Uprava kaže: To je novi početak

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Varteks dogovorio interventni kredit, Uprava kaže: To je novi početak
25.11.2013.
u 13:08
Varteks je uspio postići dogovor s vjerovnicima u sklopu kojeg je dogovoren i potpisan interventni kredit od deset milijuna eura koji će tvrtci pomoći da se opet osovi na noge
Pogledaj originalni članak

Iza (još uvijek) najveće tekstilne tvrtke sjeverozapadne Hrvatske, Varteksa, teške su četiri godine, a se katkada pomišljalo i na najcrnji scenarij – što bi bilo da tekstilni div koji trenutno zapošljava 1900 radnika, mahom žena starijih od 40 godina, ode u stečaj. No, sudeći prema informacijama koje su stigle danas iz tvrtke to se ipak neće dogoditi. Varteks je naime nakon pravomoćnosti predstečajne nagodbe i dugih i teških pregovora napokon uspio postići dogovor sa razlučnim vjerovnicima, u sklopu kojeg je dogovorena i potpisana kreditna linija od 10 milijuna eura koja će Varteksu pomoći da se osovi na noge. Barem tako smatra menadžment tvrtke na čelu s predsjednikom Uprave Varteksa, Zoranom Košćecom.

Izazovi

- Ovim smo zaokružili proces stabilizacije i restrukturiranja i možemo reći da je ovo novi početak tvrtke – zadovoljan je Košćec, koji priznaje da su pred menadžementom Varteksa sada veliki izazovi.

- Posljednjih nekoliko godina bilo je izuzetno teško funkcionirati jer smo razmišljali samo o tome kako preživjeti pa što se razvoja tiče posao tek počinje – kazao je Košćec. Pojasnio je kako će ovim kreditom Varteks podmiriti sve obveze koje ima prema radnicima, što uključuje dvije zaostale plaće i otpremnine.

- Sve ostalo koristit ćemo za razvojne projekte i lovljenje konaca u djelatnostima maloprodaje i veleprodaje – kazao je Košćec koji priznaje da su zbog dugog razdoblja za dobivanje ovog kredita neki projekti i izgubljeni. Podsjetimo, Varteks je krajem veljače, nakon suradnje duge 30 godina, izgubio ekskluzivni distributerski ugovor s tvrtkom Levi's. Gubitak toga ugovora bio je izrazito važan za Varteks jer je na godišnjoj razini činio 10 do 15 posto prihoda tekstilne kompanije. Varteks nije mogao ispunjavati financijske obveze spram Levi'sa, a uprava tvrtke tada je isticala kako bi to bilo izbjegnuto da su dobili interventni kredit.

Košćec optimističan

No, unatoč tome, i tome što je Varteks Grupa u prvom tromjesečju ove godine poslovala s gubitkom od 23,3 milijuna kuna, Košćec je optimističan.

Nakon tako teškog razdoblja bilo bi nerealno očekivati da smo odmah u plusu, ali naš plan restrukturiranja napravljen je u razdoblju od pet godina i vjerujem da ćemo sada uz ovaj kredit i razvojne projekte uspjeti unutar godine dana doći i do toga da poslovujemo s plusom – zaključio je Košćec i istaknuo kako će Uprava ovih dana intenzivno raditi na tome da se kredit čim prije realizira.

To je sigurno dobra vijest ponajviše i za radnike Varteksa, koji će prije božićnih blagdana napokon dobiti sve zaostale plaće.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

M6
miro 62
18:22 25.11.2013.

I ovoj trakavici valjda je došao kraj.Iako postoje dileme, da li su vaš novinar i novinar Varaždinskih vijesti-lokalnog tjednika,bili na istoj presici. Novinar lokalnog tjednika ne spominje gubitak od 23 mil kuna za 1-3.2013. vjerovatno da "ušminka " izvješće, po nalogu glavne "šminkerice Varteksa" To je točno ,ali je još točnije,a što dotična šminkerica i Koščec nisu rekli, da je gubitak za 1-9 2013.cca 67 miliona kuna,a pad prihoda u odnosu na 2012.god 40%i da iznosi samo 115 mil kn ,ali taj podatak pomutio bi silnu sreću Koščeca i društva.No usprkos njihovoj dokazanoj nesposobnosti-kumulirani gubici u zadnje četiri godine preko 400 mil kn,te gubitak gotovo svih robnih kuća i trgovina,želim radnicima puno sreće , da opstanu ,i neka mole boga da im promjenu smješnu Upravu.

VA
valek000
20:32 25.11.2013.

Hoće li netko i tko nadgledati kako će se potrošiti 10 milijuna eura? Da ta sva silna lova ne završi u privatnim džepovima.

KR
krka
19:34 26.11.2013.

Ovo me potsjeća na reanimaciju mrtvaca preminulog pred 10 godina. Jedino mi je žao sirotih radnika koji nisu nikaj krivi i rade jako puno za minimalac!