Rezultati

Vjesnik prihodovao 31 posto manje u 2009. nego li godinu ranije

Foto: Arhiv VL-a
Vjesnik prihodovao 31 posto manje u 2009. nego li godinu ranije
06.04.2010.
u 14:39
Kumulativno kroz godinu smanjena je zarada po dionici za 21,82 kunu u odnosu na prethodne godine. U budućem razdoblju očekuju se veće poteškoće u naplati potraživanja od kupaca tiskarskih usluga.
Pogledaj originalni članak

Tisak je u 2009. godini ostvario ukupne prihode od 182,7 milijuna kuna, što je 31 posto manje u odnosu na prethodnu godinu, piše u izvješću u Zagrebačkoj burzi. Ukupni rashodi, koji iznose 202,7 milijuna kuna, smanjeni su za 22 posto. Unatoč ovom smanjenju rashoda Društvo je zabilježilo negativan poslovni rezultat i gubitak od 20,0 milijuna kuna. U strukturi ukupnih prihoda ostvarenih u 2009. godini 90 posto čine prihodi od prodaje tiskarskih usluga. Društvo je specijalizirano za tisak novinskih i revijalnih izdanja, koja su zbog gospodarske krize u prethodnoj godini zabilježila drastičan pad naklada i opsega. Osim toga, izdavači (kupci Vjesnikovih usluga) dodatno su pogođeni gubitkom prihoda od marketinga (oglašavanje).

Takvo stanje bitno se odrazilo na tiskarsku industriju koja je, suočena s istodobnim velikim povećanjem raspoloživih tiskarskih kapaciteta na tržištu, prisiljena na velika smanjenja cijena svojih usluga. To su razlozi zbog kojih prihodi Vjesnika d.d. od tiskarskih usluga u odnosu na 2009. godinu bilježe pad od 25 posto. Ostali prihodi iz poslovanja sudjeluju s osam posto, a financijski s dva posto u ukupnom prihodu Društva ostvarenom u 2009. godini. Prodajom tiskarskih usluga ostvaruje se najveći dio ukupnih prihoda Društva (164,8 milijuna kuna). Manji dio prihoda (14,8 milijuna kuna ili osam posto) ostvaruje se: prodajom ostalih usluga (skladištenje papira, održavanje i upravljanje zgradom), prodajom otpadnog materijala te od davanja u zakup slobodnoga poslovnog prostora. Ukupni rashodi Društva u izvještajnom su razdoblju iznosili 202,7 milijuna kuna i u odnosu na prethodnu godinu smanjeni su 22 posto.

U strukturi ukupnih rashoda operativni rashodi sudjeluju sa 97 posto, dok tri posto ukupnih rashoda Društva čine financijski rashodi koji u 2009. godini bilježe pad od 69 posto (na pad je utjecalo smanjenje zateznih kamata za 10,3 milijuna kuna). Iako je Društvo provelo racionalizaciju poslovanja i planirane mjere štednje (materijalni troškovi smanjeni su 20 posto, troškovi vanjskih usluga 16 posto, plaće su u dogovoru sa socijalnim partnerom smanjene 18 posto, a smanjena su i određena materijalna prava zaposlenih, zbog čega su i ostali troškovi poslovanja ukupno smanjeni za četiri posto), u 2009. godini zabilježen je gubitak od 20,0 milijuna kuna.

U završnoj je fazi socijalno zbrinjavanje 75 zaposlenih iz 2009. godine, čiji se pozitivni učinci očekuju u 2010. godini. U izvještajnom razdoblju Društvo je imalo značajnijih poteškoća s likvidnošću. U poslovnoj 2009. godini nije bilo promjena računovodstvenih politika. U izvještajnom razdoblju nije bilo sporova značajnije vrijednosti.

U izvještajnom razdoblju nije bilo podjele dionica. Kumulativno kroz godinu smanjena je zarada po dionici za 21,82 kunu u odnosu na
prethodne godine. U budućem razdoblju očekuju se veće poteškoće u naplati potraživanja od kupaca tiskarskih usluga i postoje slučajevi koji bi mogli izazvati značajnije troškove i negativno se odraziti na poslovanje Društva (stečaj kupaca).

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.