HRT

Završen program restrukturiranja HRT-a, odlazi 389 zaposlenika

Foto: Antonio Bronić / Pixsell
Završen program restrukturiranja HRT-a, odlazi 389 zaposlenika
01.10.2010.
u 11:14
Trošak restrukturiranja osjetit će se najviše u sljedećoj godini, zbog potrebnog zbrinjavanja zaposlenika, pa su procjene da će ta godina završiti s minusom od 10,3 milijuna kuna.
Pogledaj originalni članak

Završen je program restrukturiranja Hrvatske radiotelevizije, a njime se predviđa otpuštanje 389 zaposlenika, za čije će se otpremnine izdvojiti 23,8 milijuna kuna. Ušteda u troškovima plaća za taj broj zaposlenika bit će 54,4 milijuna kuna godišnje, a ukupna ušteda u troškovima 81,3 milijuna kuna. Plan restrukturiranja HRT-a te njegovu provedbu zatražila je premijerka sredinom godine nakon što je povučena odluka o smanjenju RTV pristojbe za 20 kuna. Najveći dio zaposlenika, njih 220, trebao bi otići s Televizije, Radija i iz Glazbene produkcije, 114 osoba zbrinut će se s odjela općih i zajedničkih poslova, a ostatak viška zaposlenih odnosi se na dopisništva. Trenutačno HRT ima 3415 zaposlenika.

Već 2012. u plusu


Trošak restrukturiranja osjetit će se najviše u sljedećoj godini zbog potrebnog zbrinjavanja zaposlenika pa su procjene da će ta godina završiti u minusu od 10,3 milijuna kuna. No već godinu poslije trebali bi se osjetiti pozitivniji učinci pa su tako procjene da će 2012. HRT završiti u plusu od osam milijuna kuna, a godinu poslije 23,6 milijuna.

U 2014. godini taj plus bi se mogao povećati na 50,6 milijuna kuna i tek tada bi bili spremni razgovarati o ukidanju pretplate. Jer četverogodišnje procjene rađene su na temelju stalnog prihoda od pretplate koji iznosi oko 1,2 milijarde kuna godišnje. Konkretno, u ovoj godini očekuje se prihod od pretplate u iznosu od milijardu i 169 milijuna kuna, a 250 milijuna kuna od marketinga. Ukupni prihodi predviđeni su na razini od 1,48 milijarde kuna. Odbiju li se troškovi, ove godine HRT će, prema planu, završiti u plusu od 1,5 milijun kuna. Inače, ukupni godišnji troškovi HRT-a iznose 1,4 milijarde kuna, a u njih su uračunane obveze prema državi na koje se odnosi 37 posto plaćanja, deset posto se izdvaja za tvrtku Odašiljači i veze, 14 posto za neto plaće, dok ostatak čine ostali troškovi. Od toga su 570 milijuna kuna godišnje fiksni troškovi, a odnose se na, primjerice, plaćanja Hrvatskom društvu skladatelja, HUZIP-u...

Ostaje Glazbena produkcija


Novac koji bi se uštedio restrukturiranjem HRT bi uložio u investicije u vrijednosti od 196,7 milijuna kuna. Zbog tog ulaganja, kao i racionalizacije i poboljšanja poslovnih procesa, planira se uštedjeti 26,8 milijuna kuna na godišnjoj razini nakon završetka procesa restrukturiranja.

Iako je bilo najavljivano da bi se Glazbena produkcija mogla odvojiti, programom restrukturiranja predloženo je da ostane u kući.

Uštede se s (primjenom novog Zakona o HRT-u) očekuju i zbog vanjskih produkcija, kojima će se morati ponuditi, prema novom zakonu, snimanje nekog programskog sadržaja koji HRT interno proizvodi po višoj cijeni, a koje bi trebalo biti jeftinije nego interno.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 36

GE
Georgij
22:27 01.10.2010.

A onda bi i sebe morali maknuti jer nitko tamo ne radi osim ovih koje će maknuti. A jadni Blažićko plače jer ne može preživjeti sa 7000 kn plaćice. I dobio samo opomenu. Kako žalosno i jadno

MA
maxxxx
13:18 01.10.2010.

privatni sektor dijeli ono što sam zaradi, a državni ide u minus pa se krpa kreditima i novim porezima

AB
Abudabi
14:53 01.10.2010.

Tko kaze da su place u privatnom sektoru vece nego u drzavnom???? http://www.posao.hr/vijesti/u-drzavnom-sektoru-place-40-vece-nego-u-privatnom/1802/