opskrba plinom

Zbog niske cijene industriji prijete zimske redukcije plina

Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
Zbog niske cijene industriji prijete zimske redukcije plina
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Marko Biočina
27.06.2012.
u 11:00
Od 2013. Vlada neće moći regulirati cijenu plina, a prilagodba skupljem plinu trebala bi početi što prije
Pogledaj originalni članak

Prijeti li Hrvatskoj zimska nestašica plina? Taj scenarij, iako ne osobito vjerojatan, moguć je ako Hrvatska ne krene u prilagodbu svojih aktualnih cijena plina tržišnima, upozoravaju stručnjaci. Naime, hrvatska je Vlada u kolovozu prošle godine donijela odluku o ograničavanju maksimalne cijene prirodnog plina za industrijske potrošače na iznos od 2,13 kuna po prostornom metru. Smisao te mjere bio je da se pokuša olakšati poslovanje domaće industrije, no danas je očito kako su postojale i određene kontraproduktivne posljedice.

Uskoro tržišne cijene

Naime, Hrvatska će već 2013. biti prisiljena liberalizirati svoje plinsko tržište, što znači da Vlada više neće imati mogućnost određivati maksimalnu cijenu opskrbljivačima. Kako je sadašnja cijena netržišno niska, pojedini plinski stručnjaci upozoravaju kako bi bilo mudro izbjeći šok trenutačnog prelaska s regulirane na tržišnu cijenu, potrošači bi to puno bolje podnijeli kroz nekoliko manjih poskupljenja. Kako objašnjava Miljenko Šunić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin, ovakav način poticanja industrije u suštini je bio nepošten.

– Reguliranom niskom cijenom plina ponajprije je učinjena nepravda svim onim poslovnim subjektima koji nemaju pristup tom energentu, a takvih ima mnogo, posebno u Dalmaciji. Njihov proizvod odmah je postao manje konkurentan od konkurenta u krajevima Hrvatske gdje plinska infrastruktura postoji. Ipak, uskoro će se to promijeniti, pa smatram kako je bolje da to činimo postupno sami nego da potrošače odjednom pogodi poskupljenje od 40 posto – kaže Šunić.

Bez redukcija plina

No, tu je i aspekt sigurnosti opskrbe. Uz ovakve cijene domaća industrija potpuno je nezanimljiva velikim stranim dobavljačima, a bez njih nema ni tržišnog natjecanja. U takvim okolnostima, usprkos plinovodnim spojevima sa susjednim državama, aktivnosti nema. Nema ni sklapanja dugoročnih ugovora, a bez njih ni stabilnosti. Naime, iako znatna količina plina potrošenog u Hrvatskoj dolazi iz domaćih izvora, Šunić upozorava kako su dugoročni ugovori jedina zaštita u slučaju izvanrednih okolnosti. – Što ako dođe do nekog kvara u sjevernom Jadranu ili do velike hladnoće u Europi kao ove godine? Nedostajat će nam plina, a jedino ćemo ga moći kupiti na spot tržištu, gdje bi cijena mogla biti golema. Nije li industriji bolje sada plaćati nešto veću cijenu nego biti suočeni s potencijalnim redukcijama plina koje im mogu ugroziti proizvodni proces? Tržišnu cijenu ionako će uskoro morati plaćati. Bolje im je da se počnu prilagođavati sada i pritom se osiguraju da će plina imati – smatra Šunić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

OB
-obrisani-
11:45 27.06.2012.

još jedan uspješan poticaj industrijalizaciji i pokretanju privrede ! hahahhahhahaha

KR
kristov
11:49 27.06.2012.

Kukurikuuuuuuu skupljiiiii pliiiin, kukurikuuuuuu! Prilagodbu na skuplji plin lako je provesti, povisite narodu plaće i povećajte zaposlenost! To vi ne ćete provesti, jer ne čeka vas mrkva već batina!

DU
Deleted user
11:35 27.06.2012.

imamo najskuplju cjenu plina u europi,a ovi nasi bedaci zele jos vise da dignu cjene plinu,a zar ni je poskupijo prije par tjedana,neznam tacno,ali oko 25%???