"sjene mene"

Ambijentalni pop mistične teksture na prvom albumu zadarske kantautorice Dienne

Foto: Dancing bear
Ambijentalni pop mistične teksture na prvom albumu zadarske kantautorice Dienne
26.09.2024.
u 12:54
Većinski, tekstovi i glazba djelo su Dienne (Ines Piknjač), čiji su vokali onaj dio albuma gdje sve dobiva dodatni zalet
Pogledaj originalni članak

Prvi album "Sjene mene" zadarske kantautorice Dienne (Ines Piknjač) najavljen je singlovima "Nemir" – kojim je prije dvije godine i započela ovu priču – "Kao nekad", "Tiho pada mrak", "Sada vidim bolje", a posljednji "Things I Wish I Knew" objavljen je prošli tjedan, dan prije cijelog albuma.

Znači, čuli smo pet od ukupno deset pjesama, što je svima zainteresiranima dovoljno da procijene kojim putem ide Dienne i zanima li ih to. No ovih ostalih pet pjesama, na engleskom jeziku, otkriva još ponešto o autorici, koja s ovakvom glazbom logično gleda i na inozemno tržište. Već i brža "Things I Wish I Knew", kao i "konkretnija", ili izravnija, "Tiho pada mrak" srednjeg tempa, kao singlovi pokazuju jednostavniji dio albuma. S druge strane, izvrsne balade "Eyes" ili "You Are" s dodatkom zvuka violine sjajno "drže" sredinu albuma. Između njih dobivamo dozu dobro smišljenog ambijentalnog popa s efektnim vokalizama koje pokazuju da se radi o sposobnoj pjevačici koja je i sam svoj autor.

Aranžer i producent Šime Alavanja ujedno je radio miks i mastering albuma, ključni je suradnik, dok se Ante Prgin Surka pojavljuje kao koautor glazbe i aranžmana "Sleepless Night". Većinski, tekstovi i glazba djelo su Dienne, čiji su vokali onaj dio albuma gdje sve dobiva dodatni zalet. Radi se o odličnoj pjevačici koja ima puno toga reći, ali su sadržaj i realizacija spojeni sličnom estetikom koja je konzistentno provučena kroz cijeli album. Pretežito ambijentalan, aluzivan materijal elektroničke podloge donosi i nekoliko klavirskih pjesama koje "čiste" zvuk albuma na odličan način. Dienne se odlično snalazi u području ambijentalnog popa introspektivnih tekstova, mističnih tekstura, što je prilično kurentno područje današnje scene.

No glas sposoban otpjevati balade "Danas vidim boje", snimljene uz klavir i premaze klavijatura – odličnog refrena kakav smo znali čuti kod Meritas – kao i završnu bonus snimku "Tvoje lice" uz klavir Matije Dedića, jednostavnošću i uvjerljivošću pokazuje da zna kad ne treba komplicirati. Zanimljivo, "Danas vidim boje" s tekstom Roberta Domitrovića jedina je pjesma na kojoj Dienne prepušta riječi suradniku, što joj je inače pjesnički imperativ u prilično osobnoj priči.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.