vinilno reizdanje

"Kako bubanj kaže" Električnog orgazma danas zvuči zanimljivije i bolje nego 80-ih

Croatia Records
09.10.2024.
u 15:58

Album Električnog orgazma iz 1984. "Kako bubanj kaže" sada u luksuznom omotu na otvaranje, sa starim fotografijama i novim tekstovima Zorana Tučkara i Gordana Bakote

Vinilno reizdanje albuma "Kako bubanj kaže" zaokružuje ponudu Električnog orgazma iz prve faze rada i još jednom pokazuje o koliko se odličnom bendu radilo. "Kako bubanj kaže" – sada u luksuznom omotu na otvaranje, sa starim fotografijama i novim tekstovima Zorana Tučkara i Gordana Bakote – iz 1984. karika je između ranije, novovalne post-punk faze rada grupe i onoga što će doći s hitoidnom "Distorzijom" 1986.

No, bez obzira na promjene u koje je grupa ulazila, danas sve to djeluje kao rod iz najboljih godina, a albumi poput "skrivenog" "Kako bubanj kaže", zanimljiviji i bolji nego se tada činilo. Kao dio artikulirane, ali strastvene serije grupe koja ostaje jedan od rijetkih novovalnih bendova koji je o(p)stao odličan sve do danas. Iako je naslovna "Kako bubanj kaže" bila njihov najveći hit do tada i ulazak u srednju struju nakon dva art-rock albuma i obrada "Les Chansones Populaires", ostatak albuma nudi pažljivo postavljenu zvučnu sliku Električnog orgazma koji je zadržao neke stare karakteristike, ali im dodao nove.

Naslovna pjesma s pridodanim duhačima i rockabilly ugođajem sjajan je singl, ali je ostatak albuma mračniji Orgazam, iako prva strana sadrži rock, reggae i funk u "Klinci traže zabavu", "Pričam o tebi" i "Ja želim promene". Druga strana ploče donosi ambijentalni, mračni diskurs u temama "Fras u šupi", "Beograd" (s pop-refrenom i solom saksofona umetnutim u sasvim drugačiji ostatak pjesme) i "Skamenjen" gdje se sintesajzeri, klavijature, hipnotički ritam i vokalni narativi spajaju poput njihove verzije onoga što su radili Gang of Four ili Talking Headsi, ali uz prepoznatljiv potpis Orgazma.

"Volim te" je klavirska blues-balada s vokalima a la Stonesi u "Fool To Cry", a tmurnijim, hladnijim temama na drugoj strani vinila pridodana je "Tetovirane devojke", potmuli močvarni blues koji kao da je stigao iz okolice Memphisa. Tada se nalazio samo na kazetnom izdanju albuma pa predstavlja pjesmu koju do sada vjerojatno niste ni čuli i osvježava završetak ploče koja danas djeluje još zanimljivije u poznatijem ostatku albumskog repertoara grupe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije