FILM Drama 'Zamjena' Clinta Eastwooda od sutra u kinima

Angelina Jolie ostala je bez svoga djeteta

04.02.2009.
u 16:09
Pogledaj originalni članak

Mislite li da su politikantska spletkarenja i medijska nametanja događaja koji se zapravo nikada nisu zbili odlika našega vremena, razuvjerit će vas solidni novi film Clinta Eastwooda „Zamjena“.

Odlazak u ludnicu
Zapravo, u spomenutom je segmentu Eastwoodov film i više nego solidan.

Snimljen prema istinitim događajima iz dvadesetih godina prošloga stoljeća, film govori o samohranoj majci (Angelina Jolie) kojoj pet mjeseci nakon otmice devetogodišnjeg sina policija, pod pritiskom medija, uvaljuje neko drugo dijete. Ona tvrdi da dječak nije njezin, no da bi očuvala dobru sliku o sebi, policija inzistira do te mjere da je ženu spremna strpati i u ludnicu kao neuračunljivu.

U prvom dijelu filma Eastwood odlično gradi misterij i prikazuje kako društvene okolnosti odvode slučaj u pogrešnom smjeru, no u drugom dijelu, kada se situacija počne raspetljavati otkrivanjem serijskog ubojice djece, a majka uz pomoć agilna svećenika (John Malkovich) pokreće sudski proces, fokus prilično zatetura.

Nominacija za Oscara
Naposljetku, Eastwoodu je promaknulo pozabaviti se elementarnom dramskom situacijom, onom između majke i zamjenskoga sina, nametnutoga joj maloga nesretnika.

S više emocionalnoga naboja uloga Angeline Jolie bila bi puno kompletnija i vjerojatno za korak (ili centimetar) bliža Oscaru za koji je nominirana u kategoriji najbolje glavne glumice.

No, i uz tako neobičan propust Clint Eastwood je napravio iznadprosječno dobar kinofilm modernih vizura, a stilski staromodan u najboljem smislu te riječi.

Pogledajte na vecernji.hr