Premijera u Exitu

"Armagedonci" pričaju o stvarnoj ljudskoj samoći, ali i nude obilje smijeha

Foto: arhiva Exit
"Armagedonci" pričaju o stvarnoj ljudskoj samoći, ali i nude obilje smijeha
06.10.2024.
u 12:21
Prva ovosezonska premijera je novi hit pupularnog zagrebačkog kazališta; publika će obožavati izvedbe: Judite Franković Brdar, Sanje Milardović i Ivana Simona
Pogledaj originalni članak

Teatar Exit ima novi hit! U ovom kazalištu glumačka izvrsnost, zbog koje je i osnovano, nikada nije bila upitna, ali ovog puta je ona dopunjena i autorskom izvrsnošću, koja ide ruku pod ruku s glumom. Naime, glumica Sanja Milardović je autorica „Armagedonaca“, ona je predstavu režirala, te u njoj glumi uz Juditu Franković Brdar i Ivana Simona.

Priča je apokaliptična: dvije žene – glumica i inspicijentica – propadnu u fundus kostima u podrumu kazališta nakon što se dogodi neka strašna nesreća koja razruši kazalište, da bi im se danima nakon nesreće pridružio i mladić koji se uspio do njih probiti nakon što ga je odron zatekao u wc-u susjednog kafića. Oni ne znaju što se dogodilo, na sreću imaju nešto hrane i pića, a strahuju da je svijet nestao u kataklizmi. Predstava je tragikomedija, na kojoj se publika od srca smije, a zapravo govori o ljudskoj samoći i svim načinima na koje uzalud trošimo dragocjene dane naših života.

„Ali netko će doći, netko uvijek dođe“, mantra je koju ponavljaju junaci dok čekaju spas. Tekst je odličan, jer vrlo suptilno otkriva mnoge neuralgične strane modernog života, te ih provlači kroz emocije koje su u ljudima prisutne od kako hodaju Zemljom. Možda i najvažnija pouka ove priče glasi da samo treba pronaći neki svoj svijet i svoje ljude, kao i to da su situacije koje nam ugražavaju život ili se čine posve nerješivima zapravo nude prečice na tom putu.

Dramturginja Nikolina Rafaj ovdje je odradila jako dobar posao, jer se odlično kroz tekst podcrtala karakteristike likova, jer svatko od njih je neprilagođen na posve jedinstven način, ali istovremeno u sebi sadrži mnoge ljude koje u latargiju utonula večin smatra posve čudnima. Uz kostime Davida Morhana i na sceni koju je također koncipirala Sanja Milardović, pjevani dijelovi su odlični uz glazbu Mateja Merlića.

Naravno, sve je ovdje u rukama troje sjajnih glumaca, od kojih se posebno ističe Judita Franković Brdar u liku zahtjevne i (ne pomalo) lude glumice. No, ono što grije srce publike je način na koji glumci podržavaju jedno drugo, njihova suigra biser je ove predstave.

AU – Bojana Radović

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.