Koncert za sjećanje

Bečani ovacijama ispratili Rundekov Cargo Trio

Foto: Snježana Herek
Bečani ovacijama ispratili Rundekov Cargo Trio
18.03.2013.
u 14:40
Nakon sjajnog prijema bečke publike prije godinu i pol dana u bečkom Prgy&Bessu, pomalo me je bilo strah hoćemo li uspjeti to i ovoga puta ponoviti­, rekao je Darko Rundek
Pogledaj originalni članak

Darko Rundek i njegov Cargo Trio kojeg osim bivšeg frontmana zagrebačkog Haustora čine švicarska violinistica španjolskih korijena Isabel i sarajevski multiinstrumentalist Dušan Vranić održali su u nedjelju navečer u bečkom kazalištu Akzent sjajan koncert, podignuvši publiku na noge.

Koncertu su bili nazočni i hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota i ministrica-savjetnica u Veleposlanstvu RH u Beču dr. Zdenka Weber, a organiziralo ga je Kulturno i sportsko društvo \'\'Zagreb“ u Beču na čelu s Blaškom Papićem. Dvoipol satni koncert bila je prava glazbeno-scenska poslastica za sve obožavatelje Rundekove glazbe, već druga u posljednjih godinu i pol dana kada je ovaj jedinstveni Trio i publika bečkog jazz cluba Porgy & Bess ispratila burnim odobravanjem i ovacijama.

Koncert je započeo pjesmom \'\'Put u sumrak“ s Rundekovog albuma \'\'Mhm A-Ha Oh Yeah Da-Da“ objavljenog 2006. godine, a nastavljen je brojnim starim i novim hitovima poput prekrasne balde \'\'Sanjala si da si sretna“, \'\'Grane smo na vjetru“, \'\'Ay Carmela“, \'\'Ruke“, najpopularnijom pjesmom Rundekove solo karijere \'\'Apokalipso“, \'\'You think you´re busy“, \'\'Li-La“ te nizom hitova s albuma \'\'Plavi avion“. Dok je prvi dio koncerta protekao u pažljivom slušanju jedinstvene Rundekove poetike pretočene u melankolične, sjetne i atmosferične pjesme i recitale izvedene na gitari s tihom sjetom sjećanja na okružje porijekla, uz bravuroznu pratnju Isabeline moćne električne violine te čarolije zvuka Dušanove harmonike, gitare, bubnjeva i klavijature, drugi dio koncerta kulminirao je ovacijama bečke publike bez zadrške. Nakon pauze kada je Rundek Cargo Trio počeo izvoditi pjesme Haustora \'\'Šejn“, \'\'Uzalud pitaš tko ide“ i druge nezaboravne kultne hitove zbog kojih je danas Rundek jedna od nezaobilaznih novovalnih ikona europske glazbene scene, posjetitelji su se digli sa svojih mjesta, približili pozornici i plesali i pjevali u jedan glas s izvođačima, zbog čega je Trio još jednom izašao na bis. \'

- Nakon sjajnog prijema bečke publike prije godinu i pol dana u bečkom Prgy&Bessu, pomalo me je bilo strah hoćemo li uspjeti to i ovoga puta ponoviti­ - rekao je Darko Rundek za Večernji list, poslije koncerta, istaknuvši kako je sretan da je Trio uspio uspostaviti neposredan i prisan kontakt s publikom. - Lijepo je bilo vidjeti ljude koji nisu zaboravili svoj jezik i porijeklo, koji su vjerojatno dio njihove prtljage koju su ponijeli u Beč - dodao je, sjetno napomenuvši kako ga s publikom povezuje zajednička sudbina jer je i sam čitav niz godina izbivao iz Hrvatske. Potvrdivši svoju sklonost istraživanju i eksperimentiranju najavio je novi album Trija koji će, kako nam je otkrio, možda više ići u smjeru elektronike i akustike zvuka.

Darko Rundek rođen je 1956. godine u Zagrebu. Pjevačku karijeru započeo je početkom 80-tih godina, a nastavio ju je kao autor i skladatelj u zagrebačkom bendu Haustor. Završio je režiju na Akademiji za dramsku umjetnost u Zagrebu, te je režirao nekoliko kazališnih i radio drama. Svoj prvi album snimio je 1997. godine pod imenom \'\'Apokalipso“. Nakon drugog albuma \'\'U Širokom Svijetu“ odlazi 90-tih godina u Francusku. Posljednjih desetak godina pod okriljem Menarta izdao je s nekoliko glazbenika album \'\'Ruke“ (2002.) što je kasnije bio produkt Rundek Cargo Orkestra, \'\'Zagrebačku maglu – plava turneja“ (2003. live), album \'\'Mhm A-Ha Oh Yeah Da-Da“ (2006.), \'\'Balade Petrice Kerempuha“ i \'\'Live u domu omladine“ (2008.) te \'\'Plavi avion“ (2010.) s Cargo Trijom.

>>Veliki interes za Rundek Cargo Trio u nedjelju u Beču

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar billybull
billybull
16:58 18.03.2013.

Isobel je svicarski violinist spanjolskih korijena, ne violinistica...a glupo je nazvati 900 ljudi koliko ig stane u doticno kazaliste becanima...