HNK Zagreb

Blizanci, brodolom, potraga za ljubavi... – a nije sapunica

Foto: pixsell
Blizanci, brodolom, potraga za ljubavi... – a nije sapunica
05.12.2012.
u 15:06
Makedonski redatelj Aleksandar Popovski, kojemu je to prva suradnja s HNK Zagreb, kaže da je uživao raditi s ansamblom Drame HNK Zagreb, ali da je dugo tražio tekst kakav je želio; bez rata, politike, nasilja, krize i recesije
Pogledaj originalni članak

Već na prvi pogled jasno je da likovi iz Shakespeareova "Na Tri kralja ili kako vam drago" izgledaju kao da su pobjegli iz nekog davnog videospota Adama Anta. A priča je to i o tome da su svoje ikonografije novovalni neoromantici početkom osamdesetih godina 20. stoljeća pronašli u teatru, čak i onom starom 400 godina, kada je pisao i svoje komade na scenu postavljao veliki William Shakespeare.

Tu su i Soneti

Premijera novog Shakespearea na sceni HNK Zagreb predviđena je za petak, 7. prosinca, a predstava je jučer predstavljena na konferenciji za novinare, na kojoj su novinari mogli vidjeti njezin početak. Makedonski redatelj Aleksandar Popovski, čije smo radove do sada u nas gledali na scenama Kerempuha, Gavelle i Teatra Ulysses, a kojemu je to prva suradnja s HNK Zagreb, kaže da je uživao raditi s ansamblom Drame HNK Zagreb, ali da je dugo tražio tekst kakav je želio; bez rata, politike, nasilja, krize i recesije, te poentira:

– To me dovelo da ovog bajkovitog Shakespearea, priči o ljubavi.

A dramaturginja predstave Ana Tonković Dolenčić kaže da je predstava zamišljena kao rasprava o ljubavi te da se u "konstrukciji" teksta služila još nekim Shakespeareovim tekstovima, prije svega Sonetima.

Numenova scenografija

– To je prava ljubavna priča, bajkoviti tekst. Sapunica, ali bez ikakvih negativnih konotacija, jer sve je tu: brat i sestra blizanci, izgubljeni i nađeni, brodolom koji su preživjeli, njihova potraga za ljubavlju... – objašnjava Ana Tonković Dolenčić.

Scenografi su Numen i Ivana Radenović, kostimografkinja je Jelena Proković. Na sceni su jake snage HNK Zagreb: Bojan Navojec, Iva Mihalić, Olga Pakalović, Goran Grgić, Alma Prica, Ivan Glowatzky, Luka Dragić, Livio Badurina, Krunoslav Šarić...

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.