Jednominutni filmovi

Grand prix otišao u Veliku Britaniju, publika za film D. Bizjaka

Foto: arhiva VL
Grand prix otišao u Veliku Britaniju, publika za film D. Bizjaka
29.05.2011.
u 13:44
Grand prix za najbolji film festivala, koji donosi i nagradu od 1000 eura, osvojio je film "What virgin means" Michaela Daviesa iz Velike Britanije
Pogledaj originalni članak

Autori iz čak 40 zemalja svijeta prijavili su svoje filmove na ovogodišnji, devetnaesti po redu, Hrvatski festival jednominutnih filmova u Požegi. Osjenjivački sud na čelu s prošlogodišnjim pobjednikom festivala Diegom Zucchi iz Italije, između 301 prijavljenog filma za službeni je program izabrao njih 60 iz 24 zemlje. - U jednoj minuti može se izvrsno koncentrirati filmska ideja, ova forma također stimulira kreativni duh pa stoga mislim kako je festival jednominutnog filma u Požegi iznimno važan – kazao je D. Zucchi inače i prošlogodišnji pobjednik festivala.

Najviše filmova na festival je prijavljeno iz Hrvatske, čak 60, od kojih je u službenom programu prikazano 13. Pet filmova prikazano je od slovačkih autora a po četiri filma u službenoj konkurenciji imali su autori iz Turske, Njemačke, Japana, i Benina. - Autori iz Benina su "povratnici" na festival a drago mi je da će publika po prvi puta moći vidjeti i filmske stvaraoce iz Šri lanke. Filmovi su različitog žanra, najviše ih je dokumentaraca a ovaj puta je najmanje eksperimentalnih – rekao je uoči festivala direktor Željko Balog.

Ocjenjivački sud, uz D.Zuchhia, još su činili Alen Drljević iz BiH, te Martina Validžić, Zvonimir Rumboldt i Zvonimir Karakatić iz Hrvatske. Grand prix za najbolji film festivala, koji donosi i nagradu od 1000 eura, osvojio je film "What virgin means" Michaela Daviesa iz Velike Britanije dok je nagrada UNICA-e za razumijevanje među narodima pripala slovačkom autoru Martinu Hubi za film "Pripravit, odistit". Zlatnu plaketu je osvojio belgijski autor Bert Dombrecht za film "The happy life", srebrnu Poljak Jakub Paczek za film " Rolls of identity" a brončanu Seraphin Zounyekpe iz Benina za film "The other side". Publika je najviše glasova dala domaćem autoru Darku Bizjaku koji je u svojoj minuti progovorio o hrvatskim izborima na kojima često glasuju i osobe koje više nisu žive. - Radio sam neko vrijeme u GONGU i znam za problem nesređenih biračkih popisa zbog čega kod nas glasuju i mrtvaci. Znam šta o tome misli javno mnijenje pa je ovaj film čisti ciljani populizam, napravljen s namjerom da se svidi publici, i u tome sam uspio – iskren je bio Bizjak. Uspješni organizatori i ovogodišnjeg festivala jednominutnih filmova bili su GFR FILM-VIDEO iz Požege, Hrvatski filmski savez, Mandraj produkcija i Mediterra, svi iz Zagreba.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.