Koncert

"Iz Europe i Južne Amerike" koncert gitarista Tvrtka Sarića

Foto: arhiva VL
"Iz Europe i Južne Amerike" koncert gitarista Tvrtka Sarića
16.03.2011.
u 13:43
Na programu su djela kubanskog skladatelja Lea Brouwera, paragvajskog Barriossa Mangore te europskih Niccole Paganinija i Nikite Koshkina
Pogledaj originalni članak

"Iz Europe i Južne Amerike" naziv je koncerta priznatoga hrvatskoga gitarista Tvrtka Sarića koji će biti održan u subotu, 19. ožujka u 12 sati u foyeru riječkog HNK Ivana pl. Zajca u sklopu ciklusa "Subotnje matineje u foyeru". Na programu su djela kubanskog skladatelja Lea Brouwera, paragvajskog Barriossa Mangore te europskih Niccole Paganinija i Nikite Koshkina. Sva četvorica kompozitora svojim su skladbama postali svjetski poznati, a svojim su, pak, virtuoznim i magičnim sviranjem gitare osvojili publiku.

Gitarist Tvrtko Sarić rođen je Gospiću. Glazbenu naobrazbu započeo je u Rijeci gdje se tri godine školovao u klasi Nikole Jedrlinića da bi potom maturirao u Zagrebu u klasi prof. Ištvana Römera. Diplomirao je u klasi prof. Darka Petrinjaka na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Na Visokoj školi za glazbu u Lovranu pohađao je jednogodišnju specijalizaciju u klasi prof. Gorana Listeša. Tijekom studija i kasnije usavršavao se na domaćim i međunarodnim majstorskim tečajevima (V. Dešpalj, M. L. Saomarcos, D. Russell, R. Issac, M. Barrueco). Kao solist i komorni glazbenik nastupao je, među ostalim, u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Poljskoj, BiH, Meksiku i SAD-u. Kao solist nastupao je sa Zagrebačkom filharmonijom, Celjskim godalnim orkestrom te gotovo svim gudačkim kvartetima u Hrvatskoj. Nastupa u orkestru Zagrebačke filharmonije i ansamblu Cantus. Od 2010. godine član je renesansnog ansambla Minstrel, gdje svira lutnju.

Do sada je izdao tri nosača zvuka. Prvi je Insieme iz 2001. godine, s pijanistom Damirom Gregurićem u izdanju slovenske izdavačke kuće Coda. Dva su u izdanju Aquarius recordsa: solistički nosač zvuka Recital iz 2006. godine te „and than...turn to the mountain...“ sa slovenskim flautistom Matejem Grahekom snimljen 2007. godine. Osnivač je i umjetnički ravnatelj nekoliko glazbenih ciklusa na području grada Gospića i Ličko-senjske županije. U zvanju višeg predavača zaposlen je na Učiteljskom fakultetu u Rijeci, odsjek u Gospiću.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ER
eric
15:13 17.03.2011.

Piše br !! Ta je lijepu lovicu do sada zgrnula . . Zlatna škola novinarstva. Rasprodajaaaaa