od prvog rujna

Kerempuhova Scena Vidra odlazi u povijest, preuzima je Kerekesh Teatar

Foto: SASA ZINAJA/NFOTO
Kerempuhova Scena Vidra odlazi u povijest, preuzima je Kerekesh Teatar
02.06.2024.
u 11:32
Nakon 40 godina Kerempuh ostaje bez svoje druge scene u centru Zagreba, koju je vlasnik prostora, Hrvatski savez slijepih, temeljem javnog poziva dodijelio Kerekesh Teatru
Pogledaj originalni članak

Od prvog rujna ove godine stanar Scene Vidra u Draškovićevoj 80, prvi put nakon više od 40 godina, neće biti Satiričko kazalište Kerempuh. Naime, na temelju nedavno zaključenog Javnog poziva za zakup scene Vidra koji je raspisao vlasnik tog prostora, Hrvatski savez slijepih, odlučeno je da će se to kazalište povjeriti na brigu i korištenje Kerekesh Teatru.

Veliki je to udarac za Kerempuh, jer Scena Vidra, koju je 1981. godine osnovao Fadil Hadžić, od samih je početaka služila kao druga Kerempuhova zagrebačka pozornica. Ime joj je Hadžić nadjenuo prema nadimku čuvenog Marina Držića, a svečano je otvorena upravo njegovom komedijom "Piramida".

– Nakon više od 40 godina uspješnog i plodonosnog rada, Kerempuh se s tugom oprašta od svoje druge pozornice. Od davne 1981. pa sve do danas Scena Vidra djelovala je uspješno i kontinuirano kao druga Kerempuhova pozornica na kojoj su Kerempuhovci redovito igrali svoje predstave, ali isto tako uvijek spremno pružali mogućnost rada nezavisnim umjetnicima i teatrima. Scena Vidra predstavljala je stoga jedinstvenu platformu susreta i snažan kreativni punkt za kakvim je u gradu postojala izrazita potreba. Scena Vidra bila je nadasve vitalna scena, okrenuta punokrvnim komedijama te predstavama koje u prvi plan postavljaju glumca i sav njegov scenski potencijal, što je publika mnogobrojnim dolascima uvijek znala vrednovati i nagraditi – napisali su iz Satiričkog kazališta Kerempuh, ističući da je upravo to kazalište tijekom godina ulagalo u prostor i opremu kako bi se stvorili bolji produkcijski uvjeti, a vrata svoje druge scene otvaralo je i mnogim nezavisnim teatrima, studentima, školarcima, kazališnim profesionalcima, amaterima, izvođačima i producentima.

– Vidra će zauvijek ostati u našem sjećanju uz nepregledni niz uspomena koji nam ostaju i kojima ćemo se uvijek vraćati. Ovom prilikom želimo sreću onima koji su odabrani na javnom natječaju – poručili su iz Kerempuha.

S druge strane, u Kerekesh Teatru koji su osnovali i vode otac i sin Ljubomir i Jan Kerekeš, ne skrivaju oduševljenje.

Nazvavši ovo najvećom vijesti u povijesti Kerekesh Teatra, putujućeg kazališta koje je ove godine proslavilo svoj deseti rođendan, napomenuli su i da će sve prostore kazališta poboljšati i osvježiti te nastaviti suradnju sa svim kazalištima i izvođačima kojima je Vidra također bila zagrebački kazališni dom: Također će pokrenuti dječju scenu i truditi se da se publika još bolje zabavi u Draškovićevoj 80 te da se ondje osjeća ugodnije.

– Nakon 10 godina i više stotina rasprodanih i odigranih predstava u Zagrebu, odlučili smo se javiti na Javni poziv Hrvatskog saveza slijepih i prema njihovoj odluci dobili smo priliku unajmiti prostor i upravljati kazalištem Vidra u samom centru Zagreba. Hvala svima koji nas pratite i vjerujete u nas te se smijete s nama – napisali su na svojim društvenim mrežama, te najavili i da će sretnom pratitelju koji označi ekipu s kojom dolazi u kazalište pokloniti i besplatne ulaznice za njihovu prvu predstavu na novoj sceni u Vidri.

A osim što ćemo njihove predstave od rujna redovito moći gledati u Zagrebu, Ljubomir i Jan Kerekeš trenutačno grade i Kulturni centar u svom rodnom Varaždinu. Pokrenuvši crowdfunding kampanju za izgradnju tog, kako ga najavljuju, najvećeg multimedijalnog kulturnog centra u Hrvatskoj, do sada su od velikodušnih donatora prikupili nevjerojatnih 1,271,190 od potrebnih 5 milijuna eura. Do zaključenja kampanje preostala su 273 dana i sve koji se u tom vremenu odluče na donaciju, očekuje mjesto na "zidu zahvala" u novom centru, ali i brojni drugi zanimljivi pokloni. Temelji su postavljeni, gradnja napreduje punom parom, a službeno otvaranje očekuje se u veljači 2025. godine.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.