Promo

"Kronike iz Narnije: Plovidba broda Zorogaza" stiže u kina

Foto: Filip Brala/24 sata
"Kronike iz Narnije: Plovidba broda Zorogaza" stiže u kina
VL
Autor
PR Članak
26.11.2010.
u 11:05
Od 9.12. u hrvatskim kinima i u digitalnoj 3D tehnici
Pogledaj originalni članak

Pripremite se za povratak u čudesan svijet C. S. Lewisa – uz pomoć fantastičnog narnijskog broda Zorogaza – u filmu Kronike iz Narnije: Plovidba broda Zorogaza u 3D-u. U najvećem filmskom događaju predstojećih blagdana, Edmund i Lucy Pevensie, i njihov rođak Eustace, uvučeni su u sliku u vraćeni u Narniju na veličanstveni brod Zorogaz. Priključuju se kralju Caspijanu i mišu-ratniku Reepicheepu u misiji o kojoj ovisi sudbina čitave Narnije. Putujući na tajanstveno otočje, hrabri putnici prevladavaju svoje najveće kušnje, junački se suprotstavljaju magičnim stvorenjima i opakim neprijateljima i ponovno se sastaju sa svojim prijateljem i zaštitnikom Aslanom.

Novi film temeljen je na trećoj od sedam Lewisovih knjiga Kronike iz Narnije. Serija knjiga objavljena je između 1950. i 1956. i smatra se jednim od najmaštovitijih književnih djela. Knjige su prodane u više od 100,000.000 primjeraka i prevedene su na više od 50 jezika. Film nastao prema prvoj knjizi iz serije Kronike iz Narnije: Lav, vještica i ormar, bio je jedan od filmova s najvećom zaradom 2005. godine. 2008. godine snimljen je drugi film Kronike iz Narnije: Kraljević Caspijan koji je postao jedan od najvećih hitova te godine.

U najnovijem nastavku, Kronike iz Narnije: Plovidba broda Zorogaza, Fox 2000 Pictures i Walden Media zajedničkim su snagama pokušali vratiti seriju svojim čuvenim korijenima – svemu onome što je oduševilo obožavatelje knjiga i filmova Kronike iz Narnije. Na čelu ovog projekta nalazi se proslavljeni redatelj Michael Apted, čija filmografija uključuje film o Jamesu Bondu The World Is Not Enough, kao i nagrađivanje hitove Gorillas in the Mist i Coal Miner’s Daughter. Glumci poznati iz prijašnjih nastavaka su Georgie Henley kao Lucy Pevensie i Skandar Keynes kao Edmund Pevensie, te Tilda Swinton u znamenitoj ulozi Bijele vještice. Iz drugog nastavka poznat je i Ben Barnes u ulozi Caspijana. Will Poulter utjelovljuje dosadnog rođaka Eustacea. Britanski komičar posudio je glas hrabrom mišu Reepicheepu, a Liam Neeson ponovno posuđuje glas svemoćnom vladaru Narnije, Aslanu.

Prepustivši drugome redateljsku palicu ovog nastavka, Andrew Adamson (Shrek, Shrek 2) vraća se kao jedan od trojice producenata, pridružujući se svojim kolegama iz prvih dvaju nastavaka Marku Johnsonu (Rain Man) i Philipu Steueru (The Rookie, The Alamo). Povratnici su i izvršni producenti Perry Moore i Douglas Gresham. Scenarij supotpisuju Christopher Markus i Stephen McFeely (Kronike iz Narnije: Lav, vještica i ormar, Kronike iz Narnije: Kraljević Caspijan) te Michael Petroni.

Glumačka ekipa još jednom je nadopunjena galerijom stvorenja oživljenih kombiniranom tehnikom live-actiona i CGI-animacije, čiji je supervizor Agnus Bickerton (The Da Vinci Code, Angels and Demons). Na trećem nastavku Narnije radili su i oskarom nagrađeni Howard Berger i Tami Lane, koji su zaslužni za šminku.

Snimanje filma Kronike iz Narnije: Plovidba broda Zorogaza započelo je 27.07.2009. na lokacijama u Queenslandu u Australiji i trajalo je 90 dana. Rad u studiju obavljao se u Warner Roadshowu, objektu u Gold Coastu u kojem se nalazi najveći vanjski bazen južne hemisfere – presudan element čitave produkcije.

Jedna od ključnih lokacija bila je i morska obala, poluotok sjeverno od studija koji se naziva Cleveland Point, gdje je bio podignut veličanstveni brod Zorogaz. Nakon tri tjedna snimanja u eksterijeru, preko 45 metara visoka i 125 tona teška konstrukcija demontirana je i kamionima prevezena u studio, gdje se još nekoliko tjedana nastavilo snimanje. Snimanje je završeno u studenom 2009. godine, nakon čega je uslijedila postprodukcija koja je trajala godinu dana. Svjetska premijera filma održat će se 10. prosinca 2010.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr